Mikko Rönnholm

Kupliiko?

Asuntokupla FT Rana Foroohar 20190318

Fed on pahentanut Amerikan uutta asumiskuplaa
Löysällä rahapolitiikalla on arvot nousseet, mutta se ei tuottanut järkevää tarjontaa.

Näin tiivistää FT:ssä Rana Foroohar  näköpiirissä olevan uhan. Hän näkee, että inflaatiotekijöinä asumiskustannukset ovat irronneet muusta kehityksestä. Ja kuten tällä palstalla artikkelissa kerrotaan on ilmiöllä monta vaikutusta.

Kun vietämme finanssikriisin ratkaisun 10-vuotisjuhlaa, on syytä pohtia, olivatko Yhdysvaltain keskuspankin Ben Bernanken ponnistelut vain 1930-luvun velan deflaation välttämistä vai onko sen seurauksena nousemassa tuoreet vastavoimat kuten Alexandria Ocasio-Cortezin globaalin kapitalismin kotimaassa.

Bernanken -ohjelma, joka tunnetaan nimellä kvantitatiivinen keventämisenä ( QE =Quantitative Easing) ajoi ylöspäin varallisuushintoja ja pelasti sodanjälkeisen vauvabuumi-ikäluokan 1946-1964) Milleniaalien 1981-1996 kustannuksilla. Tämä aiheutti varallisuusarvojen noususta, joka suosi vanhempia sukupolvia , mutta jätti hauraamman yhteiskunnan nuoremmille, joiden pitäisi yhteiskuntaa vahvistaa.

Rahapolitiikan kiristämine keskeytettiin, kun sen vaikutusta omaisuuden arvoihin pelättiin. Siitä on seurauksena se, että asuntojen hinnat karkaavat  siellä missä kysyntää on . Niiden hankinta käy mahdottomaksi velkaantuneille opiskelijoille. Ja tällä on poliittisia seurauksia USA:ssa ja koko maailmana finanssikriisin mahdollisuudet kasvavat.

SUOMI VOI OLLA JONKUN AIKAA JOPA KIINNOSTAVA KOHDE JA SE VOI MEITÄ HÄMÄTÄ. KESTÄVÄN KEHITYKSEN KANNALTA MAAILMAN PITÄISI USKALTAA OTTAA KÄYTTÖÖN TEHOKKAAMPI VARALLISUUDEN VEROTUS.

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa