Mikko Rönnholm

Kultaranta herää – saunan lumipuku on riisuttu

Ranta 20230419

Niinistö tekee valtiovierailut Etelä-Afrikkaan ja Namibiaan 25.–28. huhtikuuta. Namibiaan Suomella on historiallinen suhde. Etelä-Afrikka taas on keskeinen BRICS-maa ja sellaisena merkittävä mielipidevaikuttaja.

BRICS-maihin kuuluvat Brasilia, Venäjä, Intia, Kiina ja Etelä-Afrikka. Niihin kuuluu noin 40 prosenttia maailman väestöstä.  Tuosta joukosta nousee esiin pyrkimyksiä, joiden mukaan maailman tulisi olla nykyistä moninapaisempi. Niinistön mukaan käynnissä on myös perinteinen suurvaltakamppailu “kansakuntien sieluista”.  – Esimerkiksi Kiina on sijoittanut hyvin paljon Afrikkaan.

Venäjästä siellä on muistoja jo apartheid-ajalta. Ja minä koen tärkeäksi pyrkiä selvittämään tämän niin sanotun läntisen maailman suhtautumista. Väliin tuntuu, että vanhat historian kokemukset kolonialismin ajalta saattavat vieläkin painaa. 

– Nyt on tarve keskustella erityisesti niiden kanssa, joiden näkemykset eivät ole samanlaisia kuin meidän. Enää ei voi olla opettajamaista karttakeppi-puuhaa. Yle 22.42023

Sauli Niinistö oli  selkeällä tuulella. Näin aikoina on todella hyvä, että presidentti käy Afrikassa siis – EU:n ulkopuolella – ja muistuttaa sisäänpäin kääntyvää Suomen poliitiikkaa kansainvälisen monenkeskeisen politiikan tärkeydestä.
Preisidentin valtaoikeuksiin ei kuulu hallituksen muodostaminen, mutta ei avustaminen ole keillettyä – ja uskon, että Petteri Orpolla on herkkää korvaa kuunnella  kuvausta maailmasta, jonka kanssa meidän on tultava toimeen voidaksemme menestyä omissa pyrkimyksissämme.

Kultarannan saunan lumipuku on riisuttu. Turun linnan muotoinen graniittilinna on vielä hupussa – Mutta kyllä Naantaliin kannattaa tulla -sauna taitaa olla Kultarannan paras paikka.

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Blogi

Seuraa somessa