Mikko Rönnholm

Kolme mahdotonta korjattavaa: Rahoitus, Notifikaatio ja maakunta- ja sotelakien kytky:

Sote-lausunto tuli perustuslakivaliokunnasta. Asiaa tuntevat ovat siihen paneutuneet kuten myös asiaa harrastanut – ei vaaleja, ei virkoja, ei veroja – linjan maakuntahallinnon kriitikko:
Ja näin sen näen.

Kolme merkittävää ja mahdotonta korjattavaa: Rahoitus, Notifikaatio ja maakunta- ja sotelakien kytky:

Rahoitusmalli on ollut yksi jutun juoni.

Valtiovarainministeriö on halunnut sosiaali- ja terveysrahat sen kontrolliin. Nyt perustuslakivaliokunta katsoo, että maakuntien rahoitus on turvattava. Normaalisti itsehallinnollisten julkisten yksiköiden kuntien rahoituksen turvaaminen perustuu verotusoikeuteen.
Se puutuu maakunnilta, joten maakuntien on saatava rahat , mitkä tarvitsevat, valtiolta. Miten tällainen systeemi sitten toimisi. Sitä ei kukaan tiedä.
Mutta sen tietää varmasti, ettei säästöjä tule.

Toinen juttu on EU:n komisioille lähetettävän notifikaation tarpeellisuus.

Sen voi selvittää vain notifikaatiolla, sillä komissionpuolesta ei mikään eikä kukaan asiantuntija vasta mitään saamatta käsittelyynsä esitykset.
Siis tämä kohta, joka ei ole ponnen takana, voidaan hallituspuolueiden juonen mukaan kiertää vain selittämällä. Mutta sitten tulee hyvä kysymys? Mikä on selittäjän vastuu. Mielenkiintoista olisi saada valtioneuvoston kanta, ettei notifikaatiota tarvita. Valtioneuvoston päätöksen oikeudellisen perustan joutuisi oikeuskansleri arvioimaan. Silloin otetaan mittaa ministereistä ja oikeuskanslerista. Mitä sanotaankaan väärästä todistuksesta.

Kolmas kova juttu on lakien toisiinsa kytkeminen.

Eli poliittisen lehmänkaupan ydin pitäisi poistaa. Ja se on kova paikka Juha Sipilälle joka on alkuperäisen kaupan Alex Stubbin kanssa tehnyt. Mutta ei se helppoa ole Petteri Orpolekaan, jonka niskaan hengittää Jan Vapaavuori, joka on jo kauan julistanut sotema:n kaatuvan.

Vääryyden ja viekkauden palkka

Pääministeri Juha Sipilän kuva rehtinä uskovaisen yrittäjän on vääntynyt epämääräiseksi perikepulaiseksi peluriksi, jonka lausunnot ovat kierteleviä ja epäuskottavia. Suomalaiset ovat nähneet ulkoisen olemuksen läpi.
Petteri Orpon paras vaihtoehto on nostaa kädet pystyyn. Viisaalle kylliksi, nöyryys olisi poikaa, saapaat jalassa katuminen on tyhmyyttä.

Demareidenkin pitäisi unohtaa aluekuntamallin ja lähteä korjaamaan huonosti toimivia kohtia nykyisten organisaatioiden puitteissa. Varsinais-Suomestakin saadaan seuraavaan eduskuntaan sellaista tietoa, että varmaan päätökset ovat paremmat kuin ehdotetut.

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa