Mikko Rönnholm

Kadehdin Wahlroosin varmuutta!

Wahlroos Björn KL 20230515

Kirkko ja kaupunki -lehdessä oli kehotus tutkiskella omia syntejä. Artikkeli päättyy:

Järjestelmällisyyttä arvostaneet keskiajan skolastikot määrittelivät jokaiselle kuolemansynnille sitä vastaavan hyveen. Seitsemän päähyveen lista perustui Platonin luetteloon neljästä kardinaalihyveestä, jotka ovat viisaus, oikeudenmukaisuus, urhoollisuus ja kohtuus. Näihin ”luonnollisiksi” kutsumiinsa hyveisiin skolastikot lisäsivät kolme ”yliluonnollista” hyvettä eli uskon, toivon ja rakkauden.

Ylpeyden vastakohtana pidettiin urhoollisuutta, ahneuden vastakohtana viisautta ja kateuden vastakohtana oikeudenmukaisuutta. Hekumallisuuden syntiä vastaava hyve oli rakkaus. Mässäilyn vastahyveenä pidettiin kohtuutta ja vihamielisyyden vastahyveenä uskoa. Tympääntymistä eli hengen velttoutta vastasi toivo.

Tämä oli prologi Björn Wahlroosin Flooran päivän haastattelun aiheuttamiin tuntemuksiini.

Wahlroosin ehdotukset , joita hän ei tarkemmin yksilöinyt, sisälsivät sitä ainaista samaa: Verot alas rikkailta ja sieltä se sitten ajan kanssa valuu kaikille jopa köyhille!

Selvä viesti Petteri Orpolle kuului: Verohelpotukset köyhille on tuhlailua.  Talouspolitiikan resepti on kristallin kirkas ja timantin kova mutta perusteeton.
Käytäntö ei tue tuota tricle down eli yltäkylläisen rikkauden valumisen teoriaa.
Ylhäälle annettu jää sinne  ja kasvattaa yläpään varallisuutta – heidän maljansa ei ole ylitse vuotava.

Taloudellisen menestyksen ja henkisen ylemmyyden tasolta Nalle puheissaan   laskeutuu ”rahvaan” lempiharrastuksiin:  Päättäjien typeryyden pilkkaamiseen ja heidän syyllistämiseen; ei mitään ole osattu tehdä oikein, 15 vuoden väärin sammuttaminen johtanut tähän nykykurjuuteen.

 Tulen tähän synti-teemaan.

Kyse on omista synneistäni, nimittäin äitien päivänä  tunnustin, että kadehdin Björn Wahlroosia en tosin varakkuudesta, en älykkyydestä vaan hänen itseluottamuksensa rajattomuudesta; Ei pienintäkään epäröintiä, ei vähäisintäkään häivähdystä epävarmuudesta, joka meille tavallisille tallaajille on jokapäiväistä.
Nalle varmuus vaikuttaa uskolliselta vakaumukselta, jossa jumala on hyvin hyvin lähellä.

Lopuksi lainaan Wahlroosin luokitusta 2000-luvun alkuvuosilta: Hänen vastauksensa maailman suurimmista uhkista kuului Nallen nimeen näin.
  1. Fundamentaalinen islam
  2. Afrikan pakolaiskriisi
  3. Jaettu sija: Ilmaston muutos ja eurooppalainen sosialidemokratia 

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Blogi

Seuraa somessa