Mikko Rönnholm

Joulurauhan ja Joulupukin sanoma on rauha ja hyvä tahto

Joulupukki A 20221224
Naantalin joulu alkoi joulurauhan julistuksella. Turun Sanomissa oli Vahteran Raimon hyvä mainos Naantalille. Ja se näkyi ennätysyleisönä.

Raimo Vahteran  aliokirjoitus joulun aatonaattona aiheesta alkoi Turun maankuulusta joulurauhan historiasta nykyisyyteen.
Naantalin joulurauha oli nostettu melkein yhtä merkittävänä tapauksena, jos milleillä mitataan. Mielenkiintoisia yksityiskohta oli, että tekstiä oli jälkikäteinen vuoden 1943 historiikissa sensuroitu ja se, että trumputtaja kulki ympäri kaupunkia julistusta lukemassa.

Raimon ideana oli, että Ilari Mannisen kirjanen tulisi kirjoittaa uudestaan nykykirjaimisilla, jotta se olisi helpompi lukea. Hyvä ajatus.

Musiikin valinnalla on merkitystä

Turun ja Naantalin julistustenohjelmassa on musiikki vähän erilainen: Turussa on Porilaisten marssi ja Maamme laulu Naantalissa vain virret Jumala ompi linnamme ja Enkeli taivaan lausui näin.
Turun joulurauha on siis vähän sotaisampi.   Ylipäällikön marssi viittaa Ruotsin suuruuden aikaan jolloin suomalaiset taistelivat Ruotsin kruunun puolesta Euroopassa myös Venäjääkin vastaan.
”Vanhasta vainoojasta”   Martin Lutherin 1500 luvulla säveltämän ja sanoittaman  Jumala ompi linnamme  virttä laulettaessa moni suomalainen ajattelee sen tarkoittavan  enemmän Venäjää kuin sielunvihollista.

Joulupukki toivoo ymmärrystä maahanmuuttajia ja kehitysapu kohtaan.

Rannikkoseudun häntä koskeneen uutisen lukenut  joulupukki poikkesi illalla ja pyysi välittämään kiitokset   Junnilan Vilhelmille hänen pyyteettömästä joulupukin alkuperää koskevasta eduskuntakyselystä.
Tosi iloinen joulupukki kertoi olevansa, jos kansainvälisessä asioissa toimiva Vilhelm voisi kertoa suomalaisille, että joulupukki arvostaa hyvin paljon sitä, että suomalaiset ottaisivat vastaan maahan tulijoita ystävällisesti.

Pukki nimittäin tietää kansainvälisenä rauhan turvaajana, että maailmalla on paljon pahaa ja että siksi ihmiset hakevat turvaa. Hyvä tahto kaikkia ihmisiä kohtaan on joulun rakkaustarina.

Eikä Vilhelmin eikä kenkään muuankaan pitäisi unohtaa, että kehitysapu on todella tarpeeseen ja että valtion on siinä toimittava, kun pukki ei millään ehdi kaikkialle lahjoja viemään,

Toivoi joulupukki ja   pahoitteli sitä, että hänen poronsa vähän huononäköisenä oli suistua Mannerheiminkadulle avattuun joulukatuun.

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Blogi

Seuraa somessa