Mikko Rönnholm

Joulukalenteri ikkunat riisuttu – mutta tieto pysäyttää

Sähköä 110 vuotta 20230108
100 vuotta sitten oli Suomen sähkön kulutus samaa luokka kuin  Naantalin kulutus tänään.

Tarkka tietoa ei ole juuri vuodelta 1912, mutta 1910 kulutus oli 90 GWh ja 195 se oli 211 GWh  ja kun Naantalin  Energian verkon kautta edellisvuonna  siirrettiin  134 GWh niin siihen väliin se sattuu. Naantalissa tuotettaneen nykyisin n. 1000 GWh:ta

Sähkön hinnasta ei tuolta ajalta löytynyt vertailuhintaa, mutta kymmenen vuotta myöhemmin se oli  340 penniä nykyrahassa n. 1, 5 €/KWh  kun tuntipalkka oli nykyrahassa 21 senttiä niin yhden kilowattitunnin ostamiseen piti tehdä seitsemän tuntia töitä.

1950-luvun lopulla  oli sähkön hinta nykyrahassa 21 senttiä , mutta tuntipalkka  oli  5 euroa eli sillä sai 25 KWh tuntia sähköä kun tänään sähkön hinta on taas  samalla 20 sentin tasolla, tuntipalkka on 15 € eli sillä saa ostettua 75 KWH . Nykyistä hintaa halvemmalla on menneinä vuosina saanut sähkö eli varmaan ollaan  oltu tuolla tasolla, jollin tuntipalkalla sai 100 KWh energiaa kotiin siirrettynä.

Paljon on virrannut vettä ja höyryä turbiinien läpi ennen kuin tähän on päästy ja nyt sitten annetaan tuulimyllyn roottorin pyörittää generaattoria tai otetaan auringon energia paneelista invertterin  kautta kautta verkkoon.
Teknologiasta on ollut hyötyä ja investoinnit ovat olleet järkeviä. Ei anneta tilapäisten  -toivotaan niin – hulluuksien heiluttaa asioita eikä ajatuksia, vaan hoidetaan jatkossakin fiksusti tärkeää energiahuoltoamme.

 

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Blogi

Seuraa somessa