Mikko Rönnholm

Jos Martta miksemme me – Mutta osaammeko valita

Martin ja Martta 20200329

”Koronavirus pyrkii vain levittäytymää. Pyrimme pysäyttämään sen.
Toisin kuin virus, ihmiset tekevät valintoja. Tämä pandemia siirtyy historiaan. Mutta tapa, jolla se ohitetaan, muovaa maailmaa; se jättää jälkensä.
Tämä ensimmäinen tällainen pandemia tällä vuosisadalla. Ja se tulee maailmaan, joka – toisin kuin vuonna 1918, kun Espanjan tautiiski – on ollut rauhassa ja nauttii ennennäkemättömästä vauraudesta. Meidän pitäisi pystyä hallitsemaan sitä hyvin. Jos emme siihen kykene, tämä on käännekohta huonompaan suuntaan.”

Aivan kuten Martin Wolf historiaa hallitsevana kirjoittaa, olemme paljon paremmassa tilanteessa kuin 100 vuotta sitten Espanjan taudin aikoina. Meillä on vaan kalpea aavistus siitä mitä silloin Espanjan taudin oloissa tapahtui. Miten siitä selvittiin.

Vaimoni täti joka myös oli anoppini liittyi 1917  punakaartiin. Oli keittiöhommissa, vangittiin ja selvisi kuin ihmeen kaupalla. Viipurin vankileiriltä hän oli mennyt tyhmän ovelana poiskuljetettavien venäläisten jonoon. Tuttu suojeluskuntapoika oli vetänyt hänet ja tyttökaverinsa pois kuolemaan matkalla olleiden joukosta.
Vapaus kun koitti, niin Martta meni naimisiin Kallensa kanssa; onnea kesti vuoden päivät ja sitten Espanjan tauti vei nuorukaisen. Leski avioitui uudelleen ja eli Kanneljärven Kuuterselässä vajaat 20 vuotta pientilan emäntänä vuoteen 1939, jolloin lähti evakkoon talojen paljojen valaistessa tietä.
Hän eli Turun Kuninkojalla ja Hepokullassa vuoteen 1991. Kerran melkein 90-vuotiaana hän kävi Viipurissa; hänen kävi sääliksi nuoruutensa kodissa asunutta ystävällistä venäläisperhettä. Se riitti hänelle.
Kaatuminen ja sairaalareissu oli liika ja 91 vuotiaana hänen voimat loppuivat. Aikamoinen suoriutuminen.

Siis varmaan selviämme tästä mutta millä tavalla ja mitä siitä seuraa. Valinta on meidän. Näin Wolf vetää yhteen:

”Toimivatko johtajat rauhallisesti ja järkevästi? Voimmeko taistella tautia vastaan ja minimoida samalla taloudelliset vahingot? Varmistammeko heikoimpien ihmisten ja maiden suojelemisen? Valitsemmeko solidaarisuuden vihamielisyyden ja globaalin vastuun sisäänpäin suuntautuvan nationalismin tilalle? Pystymmekö saamaan aikaan paremman pandemian jälkeisen maailman, ei huonomman?
Toisin kuin virukset, ihmiset voivat valita. Tehdään hyvä valinta.  Martin.Wolf”

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa