Mikko Rönnholm

Itsenäinen kansa – Yhteistyön maailma: Suomi ja EU

EU keksustelu 20240603

Tämän kirjoituksen otsikko Itsenäinen kansa -yhteistyön maailma on lainattu Suomen Sosialidemokraattisen puolueen  periaateohjelmasta vuodelta  1952
Otsikon alla paalutettiin:

Sen vuoksi Suomen Sosialidemokraattinen Puolue on antanut ja tulee kaikissa vaiheissa antamaan täyden tukensa Suomen itsenäisyyden säilyttämiseen ja turvaamiseen tähtääville toimenpiteille

Kun Suomi äänesti EU:n jäsenyydestä kerroin, että äänestyksessä vastaamme jees eikä  njet.

Näkemykseni oli, että yllä lainattu vanhan periaateohjelman tavoite saavutetaan parhaiten   EU:n jäsenenä. Euroopan Unionin ideana oli alun alkaen estää eurooppalaisia kansoja sotimasta keskenään; siinä tehtävässä se oli onnistunut – Saksasta oli tullut eurooppalainen eikä Euroopasta 1930-luvun tavoitteen mukaisesti saksalainen.

Puoluesihteeri Antton Rönnholm arvioi puoluekokouksessa vuonna 2020:

Maailman rauhaan ja sopimiseen perustuva järjestelmä on herkkä puutarha. Kun sitä ei varjele, se villiintyy ja armoton viidakko kasvaa takaisin. Ja se kasvaa takaisin. Nationalismin aaveita on nostatettu pönkittämään yksinvaltiaiden valtaa.

Nyt EU:n yhtenäisyyttä ja yhteisymmärrystä tarvitaan, kun  kansojen itsenäisyyttä uhkaavat vaarat tiedetään; puutarha on viilliintynt .  Uhka tulee näkyvästi ulkoa Venäjän hyökkäyssodan muodossa. Mutta se tulee myös sisältä ja se kohdistuu yhtenäisyyden horjuttamiseen ja yhteisten arvojen vähättelyyn.

Nyt pitää ymmärtää,
että kun EU oli järjen vastaus rauhan unelmaan, niin se on tänään pienen demokratiaa ja ihmisten oikeuksia kunnioittavan pienen  kansan itsenäisyyden turva.

Tulevan EU- politiikan vaihtoehtoja esitellään tänään Naantalin kirjastossa klo 16.30

Kysymyksiä voi lähettää etukäteen minulle mikko.ronnholm(at)yhvs.fi / 0504524699 

 

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa