Mikko Rönnholm

Hyvät ihmisetkin voivat ajatella

Israel Rachman FT 20231009Näyttökuva 2023-10-09 083441

Israel ja Palestina ”viha vaino pois rauha parempi ois” on turha toivo. Ja taas hyödyn saavat ääriainekset; Putin on täyttyväinen ja taitaa olla niin, että Eurooppakin kääntyy sisäänpäin kuten Saksan osavaltiovaalit osoittavat. Ihmisoikeudet ja demokratia ovat uhanalaisia ja se on kuten tiedämme hyvien ihmisten  – vetäytyvien – ei kuulu meille asenteesta kiinni. Reagoidaan, muttei mietitä. Siksi tähän yksi lainaus muistutuksena, että ei kaikki ole siltä siltä näyttää:

Pitkällä aikavälillä on vaikea uskoa, että Israel voi enää hyväksyä Hamasin hallintaa Gazassa. Mutta vaikka puhutaan paljon Israelin armeijan lähettämisestä takaisin Gazaan, se näyttää ansalta. Kuten akateeminen Lawrence Freedman huomauttaa , armeijalla ”ei ole kapasiteettia eikä kykyä ottaa Gazan hallintaansa. Tämä on edelleen kahden miljoonan ihmisen alue, ja koska heillä ei ole minnekään muualle mennä, he pysyvät edelleen vihaisina.”

Israelin järkytys ja raivo muistuttavat tunteita Yhdysvalloissa 9/11:n jälkeen. Se sai aikaan Amerikan yhtenäisyyden ja voiman osoituksen. Se johti myös vuosikymmeniä kestäneeseen ”terrorismin vastaiseen sotaan” – jota monet amerikkalaiset pitävät nykyään väärinkäsityksenä ja itsetuhoisena. Israel saattaa olla menossa samaa vaarallista tietä. gideon.rachman@ft.com

 

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Blogi

Seuraa somessa