Mikko Rönnholm

Hyvää Eurooppa päivää

EU päivä 20240508

Helatorstaita vietetään Jeesuksen ylösnousemuksen kunniaksi. Uuden testamentin historian erikoisempia kertomuksia.

Tänään vietettävä Eurooppa-päivä on Euroopan rauhan ja yhtenäisyyden päivä, jota vietetään joka vuosi 9.5. Päivällä juhlistetaan historiallista Schumanin julistusta, jossa Robert Schuman esitti ajatuksensa uudenmuotoisesta poliittisesta yhteistyöstä, jonka ansiosta sota Euroopan maiden välillä olisi mahdoton. 

Vuoden 1950 julistuksenmerkitys on ollut pitkään unohduksissa ; Euroopan yhtenäisyyttä on koeteltu ja EU:n pilkkaamine on ollut muotia – populismi on niittänyt hedelmiä – näkyvin tulos on Brexit.

Nyt alkavat ihmiset heräillä ja Suomessakin huomataan, että yhtenäinen Eurooppa ja siihen kuulumine on viisasta; jopa Perussuomaliset ovat piilottanee vanhat slogaanit Missä Ongelma siellä EU puhumattakaan siitä, että puolueen tuoreen periaateohjelman EU:sta eroaminen ei olekaan ajankohtainen asia.

Ehkä sellainenkin ihme – kuten Ylen  komeat gallup lukemat ounastelevat – vielä koetaan, että kansa huomaa Ukrainan opetuksen seurauksena, että kannattaa sittenkin tukea vakauttavia voimia, joiden kärjessä johdonmukaisimmin on ollut eurooppalainen sosialidemokratia. Siinä  on tuki ja turva silloin kun äkäiset myrskytuulet puhaltavat joko oikealta tai vasemmalta.

Jo riittää asenteella on taas kysyntää
niin kuin oli silloin 1948 kommunistien painaessa päälle ja oikeisto kyyristeli nurkissa. Samoin  taas nyt, kun Kokoomuskin yrittää kiillottaa Suomen hallituksessa Purran laitaoikeiston  kilpeä.
Ja pahinta, että Saksan CDU näyttää mallia kehuessaan, että CDU  on taas konservatiivinen, joka tarkoittaa tylyä linjaa, jossa oman voiton pyynnin jalkoihin sotketaan EU:n s yhtenäisyys. Yhteistyö laitaoikeiston kanssa tietää uhkaa yhtenäisyyden lisäksi erityisesti ilmaston liiallisen lämpenemisen aiheuttamien ongelmien pahenemista. Mitään ei ole opittu 1930-luvulta.

Jäsenyysaikamme tärkeimmät EU-vaalit pidetään kesäkuussa – Rauhan liike EU tarvitsee sosialidemokraatteja!

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa