Mikko Rönnholm

Liian halpa ruoka

Halpa ruoka Faoorohar 20220627

”Halpa ruoka pois hampaistamme” oli epäonnistunut vaalislogaanini 1987 eduskuntavaaleissa.

Putosin eduskunnasta tästä huolimatta tai ehkä siksi, että sain maatalous – maaseutuvastaisen leiman. Ydinvoiman tunnettuna kannattajan esiinnyin kovan linjan vetäjänä.

Nyt kun  luin FT:n  Rana Forooharin kirjoituksen erityisesti sen otsikon ja ajattelen nykyistä tilannetta ja hän kuvaus jenkkimaataloudesta, niin edelleen arvelen, että maatalous paiano sanalla talous on vaikea asia.

Mutta viime kädessä meidän on mietittävä uudelleen koko tapa, jolla viljelemme Amerikassa. Kuten monet talousjärjestelmästämme, se rakennettiin eri aikakaudelle. rana.foroohar@ft.com

Markkinatalouden hyviin puoliin kuuluu kuluttajan mahdollisuus valita ja tuottajien kilpailu. Siksi erilaiset hintojen säätelyt eivät ole olleet hyviä ideoita. Kun vuonna 1987 puhuin kalliista ruoasta Suomessa , vertasin sitä eurooppalaisiin hintoihin ja kun arvostelin järjestelmää pidin säännöstelyä ja valtavian valtion kustannuksia, jolla järjestelmää ylläpidetään,  mielettömänä.
Muistan laskeneeni, että sokerista maksetulla ylihinnalla olisi rakennettu sokerivastot kahden vuoden tarpeita varten ja täytetty ne tuonti sokerilla.
Kun liityimme EU:n jäseneksi valtion kustannukset putosivat ja hinnatkin halpenivat. Mutta edelleen EU rajoittaa ja subventoi ja aiheuttaa vääristymiä esimerkiksi sokerin hintaa sillä on vaikutusta, josta kärsivät monet köyhät tuottajat.

Nyt kun elämme kansainvälisen kriisissä: Ukrainan sota, kallistuva energia ja korkea inflaatio, mietimme kaikkia asioita. Kuten Rana Foroohaar tekee USA:n tapauksessa. Hän miettii, että viljelijät ylilento-osavaltioissa ovat presidentin vaalien ratkaisijoita. Niinhän oli Suomessakin, että perheviljelmillä oli politiikassa merkitystä.

Monimutkaien ja vaikea kysymys, jossa minulla on muutama ajatus, jotka voivat olla ristiriidassa:

  1. Runokuvallisuus laajasti käsitettynä pitää olla valtion ohjauksessa
  2. Mutta se ei saisi estää markkinoiden toimintaa
  3. Halpa ruoka ei ole itsetarkoitus – Oikean hintainen mieluumminkin
  4. Inflaation torjunta ei saa aiheuttaa talouden toiminnalla vahinkoa.

Voi olla etten taaskaan tule ymmärretyksi – en ainakaan oikein, mutta jotain tarttis tehrä. Olisiko aika ay-väen ja viljelijöiden miettiä asioita yhdessä kaikesta huolimatta.

 

 

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Blogi

Seuraa somessa