Mikko Rönnholm

Euroopan asia on meidän

A Rönnholm A Kinnunen ja Routtu Turku 20190410

Eurooppalainen Suomi on  oikealla asialla. Sen järjestämä keskustelutilaisuus eilen oli mielenkiintoinen ja monet väittivät viisastuneensa siellä. Mutta vaikutelmaksi jäi sisäpiirimäisyys  ja uskovaisten  seurat. Tarkoitan, että paikalla olivat asiaa harrastavat ja sitoutuneet.

EU:n ongelma on tavallaan EU:ssa itsessään ja sen rakenteissa. Ideaa rauhasta, yhteistyöstä ja solidaarisuudesta, jota koheesioksi nimitetään  on sekä osoittautunut hyväksi, että välttämättömäksi. Mutta kansalaine , tavallinen tallaaja kokee itsensä ulkopuoliseksi. Vieraita kieli ja  erikoisia termejä, monimutkaista ja kaukaista.
Tämäkin tiedetään: ja sillä asialla Eurooppalainen Suomi ja Eurooppa Nuoret ovat. Tukea toiminta saa suomalaisilta mahtijärjestöiltä ja  tietenkin EU:lta ehkäpä valtioltakin. Mutta se lähetystyö ei tavoita.
Eduskunta on Suomessa ollut nytkin merkittävässä roolissa, sieltähän toimitusministeriön vetäjä Sipilä sai tänään mandaattinsa Brexit neuvotteluihin.
EU ei ole agendalla korkealla tasolla. Se oli silloin, siis parissa edellisissä vaaleissa  kun sitä Timo Soini pilkkasi ja vääristeli sen toimia: Missä ongelma siellä EU.
Se meni  kansaan kuin entisaikojen papin puheet pirusta. Nyt arki on osoittanut   sen olleen populistista huu- haata. Nyt perussuomaaliset vaikenet paitsi kenttä ja some puheissaan. Yksinkertaine sanoma on vanahan vitsin mukaisen, että jos EU:ta ei olisi, se pitäisi  perustaa.

Virastotalon paneeli oli laadukas perusoppitunti asiasta. Keskustelijat olivat kokemukseltaan ja tiedoiltaan vaihtelevaa tasoa. Kun kaahon kirjoihin joutuminen estää sanomasta, että mitään laadullista keskustelusta, niin totean vaan, että kannattaa ehkä jatkossa hakeutua keskustelutilaisuuksiin, jossa puoluesihteeri Antton puhuu EU- asioista.
Artikkelikuvassa tähtiesiintyjiksi arvioidut seuraavat, mitä perussuomalisten edustaja oikein sanoo.

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa