Mikko Rönnholm

Erimieltä

SDP msotemalli 20190314

Ikävä todeta, että puolue on juuttunut laatikoihin ja tähän maakuntaleikkiin. Aluekunta tai maakunta – sama se. Tulee uusi kerros vaaleineen  ja veroineen. Kyllä byrokratiaa on ollut ja on tarpeeksi. Olisi pitänyt sanoa ensiksi kuten Anttikin jutun lopussa. lääkärille pääsy ja hoitajia tarpeeksi ja loppuun vähittäisten uudistusten kautta ja mikä pahinta taas unohtui kuntien palvelujen tuotanto-oikeus.
Ikävä juttu!

Näin Yle referoi  Antti Rinteen esitystä.

SDP esitteli sote-mallinsa: ei 18 maakuntaa vaan ”sote-kuntaa” 

Punaiselle olen merkinnyt ne kohdat, jotka mielestäni olisi tässä vaiheessa riittänyt MR

Antti Rinteen mukaan SDP ei halua valtiovarainministeriön sanelevan sote-kuntien toimintaa.  SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne esitteli puolueensa sote-askelmerkit tulevalle vaalikaudelle Helsingissä torstaina 14. maaliskuuta.

Se tarkoittaisi sitä, että kaikki puolueet – niin hallituksesta kuin oppositiostakin – olisivat työssä mukana.

– Valmistelussa on edettävä vaiheittain, hallittavan kokoinen kokonaisuus kerrallaan. Valmistelun aikana on varattava riittävästi aikaa perustuslainmukaisuuden arviointiin, sanoo puheenjohtaja Antti Rinne.

SDP perustaa oman, tänään esitellyn mallinsa 18 alueelle, kuten keskustakin. Puolue ei kuitenkaan puhu maakunnista vaan ”sote-kunnista”.

Näiden alueiden lisäksi pääkaupunkiseudulla voisi olla erityisasema.

– Meidän arviomme on se, että näillä vähintään 18 alueella päästään riittävään väestöpohjaan, Rinne sanoo.

Sote-kunnilla itsehallinto ja verotusoikeus
Rinne ei suostunut kommentoimaan sitä, mitä tapahtuu, jos joku alueista ei selviydy sote-palvelujen järjestämisestä. Hänen mukaansa tällaisten vaikeuksien ratkaisemista selvitetään jatkovalmistelussa.
Sote-kunnilla olisi kuitenkin sekä itsehallinto että verotusoikeus. Rinteen mukaan SDP ei halua valtiovarainministeriön sanelevan alueiden toimintaa ilmoittamalla ”tässä rahat ja tehkää se hoito, mitä niillä saa” -tavalla.

SDP haluaa jatkaa tällä vaalikaudella toimineiden, maakunta- ja soteuudistuksen valmisteluorganisaatioiden rahoitusta niin, että työ ei katkeaisi. Hänen mukaansa valmisteluvaiheessa on tehty hyvää työtä muun muassa integraation ja hoitoketjujen osalta.

Lisäksi Rinne arvioi, että rajoittamislait tulee todennäköisesti pitää voimassa koko seuraavan vaalikauden ajan, jotta sote-valmistelua saadaan vietyä eteenpäin.

Tilaisuudessa SDP linjasi myös kannattavansa sitovan, 0,7 hoitajamitoitusta kirjattavaksi lakiin. Tämä maksaisi noin 200 miljoonaa euroa vuodessa.

Lisäksi puolue haluaa lisätä 1 000 uutta lääkärin tai hoitajan tehtävää, jotta kiireettömään hoitoon pääsisi viikossa.

 

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa