Mikko Rönnholm

Demokratiaa on puolustettava aina kaikkialla

Äärioikeiston juoni 20221209

FT: ssä julkaistu    artikkeli oli yllättävä  ilmiön laajuudesta ja syvyydestä. Historia ei toista itseään, mutta kun yhdistää Putinin Venäjän mielettömyydet, niin vakava varovaisuus äärioikeistoa kohtaan on perusteltua

-Kaksikymmentä äärioikeistoradikaalin ryhmä, jonka poliisi pidätti keskiviikkoaamuna ratsioissa ympäri Saksaa, ei tullut yhteiskunnan syrjäytyneiltä marginaaleista. Kaukana siitä: heidän joukossaan oli tuomari, lääkäri, lakimies ja jopa julkkiskokki. Ainakin ulkoisesti ne kaikki näyttivät porvarillisen kunnioituksen pylväiltä.

-Monet turvautuvat väkivaltaan. Saksan sisäministeriö ilmoitti toukokuussa, että vuonna 2021 maassa tapahtui 55 048 poliittisesti motiivista rikosta, mikä on 23 prosentin kasvu edellisvuodesta ja korkein taso sitten vuoden 2001 ennätysten alkamisen. Noin 40 prosenttia oli oikeistolaisten tekemiä. Mutta 38 prosenttia ei liity vasemmistoon eikä oikeistoon: ne olivat Covidiin liittyviä hyökkäyksiä, kuten rokotuskeskuksia, poliisiasemia ja vaaleilla valittuja virkamiehiä. 

-Äärioikeiston asiantuntijat ovat kuitenkin varoittaneet hylkäämästä heitä vaarattomina eksentrisinä. ”Natsipuolueen johtajat vaikuttivat myös oudolta klikiltä”, Winkler sanoo. ”Mutta katsokaa sitä kauheaa tuhoa, jonka he aiheuttivat.”

Ylen aamussa tutkija arveli, että näillä ryhmillä on yhteyksiä muihin maihin jopa Suomeen. Taisi tutkija heittää varjon perussuomalisten suuntaan. Sen torjui  nopeasti kiivaasti puheenjohtaja Purra.  En tee mitään johtopäätöksiä.
Ehdotan kuitenkin, että suomalisetkin ovat valinnoissaan valppaita.

Fasismi onnistuttiin 1930-luvulla torjumaan demokraattisten voimien yhteistyöllä. Se oli myös perusta, jolle Suomen itsenäisyyden puolustaminen onnistui Talvisodassa. Niin on nytkin toimittava.

 

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa