Mikko Rönnholm

Aika ja Muisto

Aika ja Muisto Vappu 2024

Naantalissa on vain yksi vuoden 1918 sodan muistomerkki – Juhani Vikaisen sankarihaudan muistomerkin tekijän Jussi Vikaisen pojan  suunnittelema Aika ja Muisto kivipaasi sijaitsee kirkonmäellä ikiaikaisen tammeen suojelevan oksan alla taustanaan luonnon niitty ja meri. Hautausmaalta ei sille paikka löytynyt.

Vain yksi muistomerkki:  kansalaissodassa menehtyneiden yhdeksän naantalilaisen muistoksi pystytetty punagraniittinen kivipaasi saatiin aikaan yksimielisesti tekemäni aloitteen pohjalta.

Aloitteeni lähtökohtana oli Sulkavan vapaussodan muistomerkki, jonka jalustaan kaiverrettiin myös punaisten puolella menehtyneiden nimet. Paikallinen seurakunta osoitti yhteisyyttä korostavaa historian ymmärrystä.  Kun meillä Naantalissa ei ollut valkoisia kaatuneita, eikä siksi  myöskään muistomerkkiä Suomen itsenäisyyden alun surullisista tapahtumista. Naantali kunnalliset päättäjät osoittivat päättämällä muistomerkistä avaraa maailman katsomusta.
Onneksi saimme tämän vaikuttavan paadet 20 vuotta sitten – tänään voisi olla vaikeampaa.

130 vuotias Naantalin Työväenyhdistys on aktiivinen tämän päivän toimija , mutta samalla myös perinteitä kunnioittava.
Siksi rauhallinen pysähtyminen vappuaamuna raskaiden muistojen äärellä ymmärtäen näitä onnettomia uhreja on kaunis tapa. Samalla sosialidemokraatit painottavat kansalaissodan jälkeisen pohjoismaisen demokratian valitsemisen tärkeyttä menettelytapana. Tämä linjavalinta esti 1930-luvun oikeistoradikalismin valtaan pääsyn ja Suomen yhtenäisyyden Neuvostoliiton hyökkäyksen torjumiseksi Talvi- ja jatkosodassa. Sotien jälkeen linja vakiinnutettiin  estämällä Suomea luisumasta kansandemokratiaksi.

PS. Kimmo Ahon  lähettämä isomamman Ida Saarisen, kovia kokeneen  kirkkomäen kulkijan,  kaunis värssy

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa