Mikko Rönnholm

Maatalous on onnen kauppaa viljelijälle, mutta myös planeetalle

Maanviljelyn tulevaissuu 20220628

 

Laura Battle kirjoittaa maataloudesta referoimalla aiheesta kirjoitettuja kirjoja ja niiden sanomaa.

Yllä on grafiikka ja kuvia kolumnista, jotka kertovat paljon suunnasta ja väistämättömyydestä.

”Maanviljelyksessä käytetyn maan  pitäisi antaa villiintyä.  .” Mitä tulee tämän vallankumouksen toteuttamiseen, hän ehdottaa universaalia veganismia – joka hänen mukaansa vähentäisi maanviljelykseen käytetyn maan määrää ympäri maailmaa 76 prosenttia – ja täysin uutta lähestymistapaa kasvien kasvattamiseen.

Radikaali ratkaisu olisi varmasti planeetalle hyväksi, mutta on tunnustettava, että ekologisesti kasvissyönnissä on paljon järkeä. Tarjonta ei vielä tue kehitystä, mutta muutos on käynnissä. Me kuluttajat sitten taas olemme tottumustemme ja mieltymisten vapaaehtoisia vankeja. Tilanne ei ole vielä riittävän ” haastava” kulunutta termiä lainaten, vaikka nuorempi polvi on onneksi  valveutuneempaa.

Mutta kyllä muutosta tarvitaan. Niinpä kirjoittuja vetää yhteen kirjojen antia kolumninsa lopuksi:

Jos on yksi aihe, josta kolme kirjoittajaa ovat yhtä mieltä, se on maaperän merkitys. Hämmentävän monimutkainen ekosysteemi, joka on aivan viime aikoihin asti jätetty huomiotta, maaperä – ja tarkemmin sanottuna sen terveys ja hedelmällisyys – tarjoaa ratkaisuja useisiin kiireellisiin ongelmiin ruoantuotannosta villieläinten suojeluun ja hiilen sitomiseen.

On selvää, että maaperä on keskeisessä asemassa käynnissä olevassa keskustelussa. Kuten Monbiot kirjoittaa, ”tulevaisuus on maan alla.” Kysymys kuuluu: kuinka tätä herkkää luonnonvaraa voidaan parhaiten hyödyntää ja suojella? Samaan aikaan Sri Lankan syvenevä talous- ja humanitaarinen kriisi, joka on osittain seurausta äkillisestä, kokeellisesta siirtymisestä luomuviljelyyn vuonna 2021, osoittaa, ettei nopeaa ratkaisua ole olemassa.

Maatalouden on sopeuduttava tulevien vuosien dramaattisiin muutoksiin, joita ovat ilmastonmuutos, elintarvikepula, geopoliittiset ja yritysten häiriöt sekä yksittäisten hallitusten oikeita otuksia. Näiden muutosten tulokset vaikuttavat paitsi maanviljelijöiden, myös jokaisen planeetan ihmisen elämään.

Tätä kaikkea voimme suomalaisessa maisemassamme miettiä. Maalaisjärkeen pitäisi mahtua jatkossa näitäkin näkökulmia.

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa