Mikko Rönnholm

Ruotsin vaikeampi valinta

Ruotsi vastahakoine FT Milne 20220425

Asiantuntijoiden mukaan pääasiallinen syy erilaisiin lähestymistapoihin piilee kahden maan tähänastisissa syissä pysyä erossa Natosta ja perusteista pitkäaikaiselle puolueettomuudelle. Suomelle asetettiin puolueettomuus keinona käsitellä Neuvostoliittoa ja sen yhteistä 1 340 kilometrin pituista rajaa kylmän sodan aikana. Mutta Ruotsin puolueettomuus on ollut pitkään osa sen kansallista DNA:ta, mikä on antanut kadehdittavan ennätyksen siitä, ettei se ole ollut mukana konfliktissa yli 200 vuoteen. 

Suomen entinen puolustuspäällikkö Jarmo Lindberg lisää yksinkertaisesti: ”Suomalaiset ovat pragmaattisia. Ruotsalaisille se on enemmän ideologinen. Myös maantiede on osansa. Suomella on pidempi raja Venäjän kanssa kuin Natolla nykyisessä muodossaan, mikä tekee Pohjoismaista akuutisti tietoisen turvallisuusuhan. Mutta Ruotsille, jolla ei ole rajaa Venäjän kanssa, Suomi on historiallisesti toiminut puskurivyöhykkeenä. Helsingin synkkä vitsi on, että ruotsalaiset ovat käyneet vuosisatoja sotiaan viimeiseen suomalaiseen asti. Milne FT 

Hengissä pysyminen on Mauno Koiviston tulkinta Suomen ideasta. Niin se varmasti on Ruotsinkin.

Ruotsi valitsi  puolueettomuuden sen   jälkeen kun sodat alkoivat tulla liian lähelle. Suomen alueen menetyksen jälkeen 1810 luvulta lähtien on liittoutumattomuudesta  tehty naapurissa  kannattava hyve. Maailman sotien aikana puolueettomuus oli taloudellisesti tuottoisaa. Pragmaattinen Ruotsi olisi  mielellään Pohjolan Sveitsi.
Suomen ja Ruotsin yhteinen puolustusliitto kuulostaa houkuttelevalta ja meille se voisi olla pieni vahvistus nykyiseen tilaan. Ruotsissa tämä voisi vaatia altruismia sellaista poikkeuksellista epäitsekkyyttä.

Nyt toivomme, että sosialidemokraattien yhteistoiminta voisi johtaa yhteisen ratkaisuun.  Vaikeaa se on, mutta toivotaan.

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa