Mikko Rönnholm

Sosialidemokraatit puolustavan vanhusten palveluja tosielämässä eikä vain vaalitenteissä

Yle vaalitentti 20220113

Ylessä kommentoitiin, että eilinen kolmen puolueen puheenjohtajan tentti olikin pääministeripelin avaus. Tulkinta ei ollut ihan huono sikäli, että pääministeri Sanna Marin oli opposition hampaissa – tietenkin.. Mutta unohdetaan tämä ja

tullaan aluevaalikysymyksiin, joista uutisiin nostettiin vanhusten kotihoito:

Siinä vallitsi yksimielisyys: Tarve tulee lisääntymään. Se vaatii hoitajia, sote-alueen järjestelyjä hoitajineen, omaishoitajille korvauksia ja tukea sekä palveluseteleitä.
Riikka Purran, ps toteamus, ettei ”kotihoito saa olla laillistettua heitteillejättöä” ei ollut huono pointti ja Sanna Marinin tärkeä lisäpointti oli, että pitää huolehtia ikäihmisten vireydestä jo ennen hoitovaihetta.
Kokoomuksen  Petteri Orpo puhuu melkein kuin demari parhaimmillaan, onhan hän ollut Rosenlöfin Japin opissa Turussa. Sen sijaan kuuroille korville kauniit puheet menevät, kun tullaan kentälle ainakin Naantalissa.

Kansallisen Kokoomuksen varjobudjetin ehdotus palvelusetelin käytön laajentamisesta yli 75 vuotiaille ei ole saanut kannatusta Naantalin valtuustossa ei vuoden 2021 eikä 2022 budjettikäsittelyn yhteydessä. Sosialidemokraattien ehdotukset kaadettiin eikä kysymys ylijäämäisen Naantalin kohdalla ole rahasta, vaikka aluevaaliehdokas Jan Lindström, kok kirjoittaa tämän päivän RS:n mielipideosastolla, että

”on pohdittava missä järjestyksessä meidän veroina maksamiamme rahoja käytetään palvelujen lisäämiseen tai investointeihin, kuten esimerkiksi palveluasuntojen rakentamiseen.  Kaikkea ei tehdä kerralla.”

Naantalissa tosiasia on, että ei saada kumpaakaan ei lisäpanostusta kotihoidon tukeen eikä palveluasuntoja, vaikka Naantalin kaupunginhallitus, jota Lindström johti ,  päätti ennen kuntavaaleja jo 1.3.2021:

Ikäihmisten palveluasumis- ja tehostetun palveluasumisen yksikön hankintaa valmistelemaan perustetaan monialainen virkamiestyöryhmä, jossa on sosiaali- ja terveystoimen edustajien lisäksi edustus tekniseltä toimialalta sekä hankintatoimesta.

Markkinavuoropuhelu on tarkoitus käydä kevään 2021 aikana. Ratkaisu uuden yksikön hankintatavasta tuodaan kaupunginhallituksen käsittelyyn kuluvan vuoden kesäkuun loppuun mennessä. Viime vuoden  kesäkuun loppuun mennessä ei tuotu esitystä eikä sellaisesta ole tietoa vieläkään.

Puhetta ja lupauksia on ollut sakeana ennen ja jälkeen kuntavaalien.  Palveluyrittäjien kanssa vuoropuhelu ei luista siitä syystä, että kaupungin keskustelijat eivät tiedä mitä pitäisi tehdä. Heillä on annettu poliittiselta  johdolta  vain yksi johtotähti: Aurinkosäätiön toiminnan  laajentamisen  estäminen.

Naantalilaisten palveluasunnot joudutaan nyt ja jatkossa hakeminen muista kunnista.
On käymässä niin, että Naantalin vanhusten palveluasumisen siirtyykin tulevien sote-alueiden hallinnon hoitoon. Siksi ei ole saman tekevää, ketkä sillä päätöksiä tekevät

Nyt valitsijalla on mahdollisuus vaikuttaa.
Naantalin vanhuspalvelujen kehityksen tuntevat tietävät, että Naantalin kaupungin  vanhusten hoidosta piittaamattomia jarrumiehiä ja -naisia ei pidä valita.
Valinnan pitää kohdistua asian tunteviin ja päteviin ehdokkaisiin, joilla on sydän sykki  ihmisten puolesta. .

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa