Mikko Rönnholm

Vala , emävale, tilasto ei pidä paikkaansa

Nobel taloustieteilijät Tim H 20211012

Vuonna 1965 kuuluisa tilastollinen kommunikaattori Darrell Huff kertoi yhdysvaltalaiselle senaatin kuulemiselle, että tupakoinnin ja syövän välinen korrelaatio oli yhtä väärä kuin haikarat ja vauvat. Se on synkkä esimerkki siitä, kuinka helposti terve skeptisyys voi muuttua kyyniseksi.

Kaikki tämä selittää sen, miksi olin innoissani maanantaina julkistetusta talouden Nobelin muistopalkinnosta . Palkinnon saajat David Card, Joshua Angrist ja Guido Imbens ovat aikaansaaneet  talouden ”uskottavuuden vallankumouksen”.
Sotkuisten reaalimaailman tietojen edessä taloustieteilijöiden on houkuttelevaa kohauttaa olkapäitään ja unohtaa tärkeät  kysymykset, kuten ”kasvattaako koulutus tuloja?” ja ”lisäävätkö maahanmuuttajat tuottavuutta?”
 Card, Angrist ja Imbens osoittivat ammattikunnalleen, että voimme olla kunnianhimoisempia.

Vuonna 1992 New Jersey nosti minimipalkkansa 4,25 dollarista 5,05 dollariin tunnissa. Voisiko se tehdä joistakin pikaruokailijoista liian kalliita palkatakseen? Card ja Alan Krueger havaitsivat luonnollisen kokeen: Itä -Pennsylvania istui New Jerseyn vieressä, ja talous oli samanlainen, mutta Pennsylvania ei ollut muuttanut minimipalkkaansa. Card ja Krueger vertasivat työllisyyttä New Jerseyssä ja Itä-Pennsylvaniassa eivätkä löytäneet merkkejä siitä, että pikaruokapaikkoja olisi menetetty, kun minimipalkka nousi New Jerseyssä.

Se oli erittäin vaikuttava havainto, mutta ehkä tärkein osa siitä ei ollut tulos, vaan osoitus siitä, että taloustieteilijät voivat löytää tietoja vastaamaan vakaviin poliittisiin kysymyksiin.

Näin kirjoittaa  Tim Harford  FT:ssä Nobelin talouspalkituista. 

Kirjoituksessa esitellään tutkimustuloksia,    että maahanmuutto on esimerkiksi USA:ssa kasvattanut maassa olevien tuloja  ja kiihdyttää talaouskasvua.
Siis sellaiset meilläkin suositut poliittiset  väitteet, että maahanmuuttajat vievät työpaikat tai että maahan muuttavat laskevat palkkatasoa ovat tosiasioihin perusteettomia.

Tim Harford  lopettaa artikkelinsa:

Maailma on täynnä mielenkiintoisia tietoja, mutta se ei ole täynnä tarkasti kontrolloituja kokeita. On aivan liian helppoa kerätä petollisia tilastoja väittääkseen, että lukitus aiheuttaa Covid-tautia.
Mutta ei ole paljon parempi hylätä todisteita kokonaan ja vakuuttaa ihmiset siitä, että savukkeet ovat todennäköisesti turvallisia, koska korrelaatio ei ole syy -yhteys.

Voimme toimia  paremmin. Kuten Krueger kerran sanoi: ”Ajatus muuttaa taloustiede todelliseksi empiiriseksi tieteeksi, jossa ydinteoriat voidaan hylätä, on valtava, vallankumouksellinen ajatus.”
Niin se on. On todella mahdollista tehdä tilastoista oivalluksia. Sitä  meidän on yritettävä. 

  • Tim Harfordin kirja  ” The Next Fifty Things, jotka tekivät nykyaikaisen talouden ” on nyt painettu

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

1 Vastaus artikkeliin

  1. Taloustiede ehkä onkin usein empiiristä, mutta yksinkertaistunee matemaattisten mallinnusten myötä mediassa normatiiviseksi ja poliittisessa keskustelussa ideologiseksi. Voisiko tässä huomata vertauskohdan ilmastoteorioihin ja niihin liittyvän populäärin väännön normatiiveihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Blogi

Seuraa somessa