Mikko Rönnholm

IMF = Inhimillinen Mukautuva Fiksu eikä kuten ennen Its Moustly Fiscal

Washingtonin konsensus Sandbu 20210412JPG

Kuvakaappaus kerto, että ei ole paljonkaan aikaa kun IMF:n talouskuria vastaan protestoitiin.

Nyt kaikki on muuttunut niin paljon , että artikkelin kirjoittaja Martin Sandbu kuvaa, että IMF:n täyskäännös pistää Saul Tarsolaisen   tarinan  häpeään.
Kerrottakoon, jos joku ei satu muistamaan, että Sauli farisealaisena vainosi kristittyjä, mutta tuli Damaskoksen tiellä herätykseen kohdattuaan Jeesuksen ja hänestä tuli apostoli Paavali.
– Aiheuttaa hauskoja mielleyhtymiä nuo nimet:   Sauli ja Paavo. 

Eilen ilmestyneessä FT:ssä oli kuvaan liittyvä   Martin Sandbun artikkeli   Washingtonin naapureiden IMF:n ja Valkoisen talon yhteisymmärryksestä.

IMF tarkoittaa, että meidän on tehtävä kaikkemme rokotteiden tuottamiseksi ja toimittamiseksi maailmanlaajuisesti. Valuuttarahaston Fiscal Monitor julkaisu arvioin, että saa pandemian hallintaan saaminen kaikkialla tuottaisi yli 1.000 miljardin lisäverotuloja kehittyneissä talouksissa, [kumulatiivisesti], vuoteen 2025 mennessä.  
Toisin sanoen se, mitä hallitukset käyttävät rokotuksiin, maksaa itsensä moninkertaiseksi.

Rahasto väittää vahvasti, että myös koulutusmenot korvaavat pandemiassa menetetyn oppimisen ja auttavat työntekijöitä selviytymään tulevista rakenteellisista muutoksista.

Monenkeskisten instituutioiden taloustieteilijät ottavat rauhallisesti rikkaiden maiden massiivisista alijäämämenot. IMF suhtautuu hyväntahtoisesti Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin 1,9 miljoonan dollarin suuruiseen pelastuspakettiin Muiden ennustajien tavoin siellä odotetaan Yhdysvaltojen kansallisen tulon olevan ensi vuonna korkeampi kuin ennen pandemiaa odotettiin.

Ja se pitää riittämätöntä kysynnän stimulaatiota pysyvinä kustannuksina: maat, joiden hallitukset käyttävät vähemmän rahaa, kärsivät enemmän ”arvista” jotka vähentävät pitkän aikavälin tuotantopotentiaalia.

Kaiken tämän rinnalla IMF saarnaa edelleen varovaisuutta, mutta se tarkoittaa jotain hyvin erilaista kuin viime vuosikymmenellä, puhumattakaan sukupolvi sitten olleeseen aikaan verrattuna
.
Hämmästyttävää toden totta , rahasto tukee ”elpymismaksuja” – mitä muut voivat kutsua väliaikaisiksi yhteisvastuullisiksi lisämaksuiksi – rikkailta henkilöiltä ja yritysten odottamattomilta voitoista.
Entisen pääkonttorin ”neoliberalismin” viesti on, että julkisen talouden kestävyyden parantamiseksi   IMF jopa ehdottaa että rikkaat maat voisivat harkita nettovarallisuusveroja  samoin kuin Yhdysvaltain vasemmistolaiset senaattorit Elizabeth Warren ja Bernie Sanders ovat esittäneet. 

Tänään 13.4.2021 Taru Tujunen  vieras-kynäili HS:ssa

” Uusi maailma vaatii uudet ajatukset, ehdotukset ja suunnitelmat. Suomen pitää olla uudelleenajattelun edelläkävijä, koska tavoitteena ei ole Suomen rakentaminen ennalleen vaan entistä ehommaksi. Meillä on siihen juuri nyt ainutlaatuinen mahdollisuus.
Siksi vielä kolmas ehdotus. Uskotaan Winston Churchillin viisasta toteamusta: ”Hyvää kriisiä ei koskaan kannata hukata.”

Uusi maailma vaatii uudet ajatukset, ehdotukset ja suunnitelmat eikä ”Hyvää kriisiä ei koskaan kannata hukata.”
Nyt on aika muuttaa suuntaa : Kaikille ihmisille on annettava kun vapaus koittaa  toivoa mahdollisuuksista olla elämässä mukana. Se vaatii yhteikunnan tukea niille, joita sattuman kova koura on kohdellut kaltoin ja se vaatii niiltä, jotka ovat entisestää vaurastuneet osallistumaan näihin talkoisiin suuremmalla osuudella.
Tässä olisi oman aikamme  Sauli- Paavaleilla  työsarkaa levittää sanaa.

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa