Viekö energian kalleus 30 miljoonaa työpaikka Euroopasta?

Energiacap20140129
  • EU:njäsenvaltiot ovat omaksuneet vihreän energia avustukset, vierastaneet ydinvoimaa  ja vastustaneet  liuskekaasun etsintäää, joka on vauhdittanut teollisuustuotannon renesanssia Yhdysvalloissa. Tämä on nostattanut kasvavaa vihaa teollisuudenjohtajissa, jotka sanovat, tämä on ollut kilpailukyvyn pilaamisen resepti.
  • IEA:n pääekonomisti Fatih Birol sanoi vaikkei   ympäristöpolitiikka  yksin ollut ajanut energiankustannuksia ylös, tulee hintaero EU:n ja Yhdysvaltojen välillä tullut  kestämään odotettua kauemmin.
  • ”Tämä on uusi asia ja se on rakenteellista laatua; se ei ole kertaluonteinen, ” hän kertoi Financial Timesille .
  • ”Eurooppa ei ole tajunnut kilpailukyvyn menetyksen nenvakavuutta,” hän sanoi, ja varoitti tilanteen aiheuttavan huolta; lähes 30miljoonaa työpaikkaa on vaarassa  raskaassa teollisuudessa, kuten rauta-,teräs- ja petrokemiassa koko mantereella.

Eilen tästä aiheesta omat madon lukunsa aamutelkkarissa luki EK:n Kari Häkämies. SAK:n teollisuusliitot ovat aiheesta moneen kertaan puhuneet ja on tämä asia ollut esillä SDP:n esityksissäkin.

Tilanne ei ole mitenkään helppo, sillä tuontihintojen alas saaminen on kiven eli Venäjän  takana. Euroopan riippuvuus Venäjän kaasusta vaatii taitavaa asiasta neuvottelua. Venäjä voi olla liikkeissään arvaamaton ja siksi ostajan puolella ei voida  luottaa siihen, että ratkaisut syntyisivät vain taloudellisten argumenttien pohjalta. Ukrainen tilanne on tältäkin kannalta onnettomassa mallissa..

Sixten Korkman aamutelkkarissa katsoi, että energia on eräs EU:n tärkeistä aihealueista. Siinä olen täsmälleen samaa mieltä.
Kiireesti nyt olisi löydettävä yhteiset linjat ja olisi tehtävä rohkeita päätöksiä. Maiden eriseuraisuus ja kaiken karvaisten erilaisten energipolitiikkojen energiewendejen harrastaminen mitä erilaisimmin tukiaisin ja kielloin tulee kaikille kalliiksi

Tässä on hyvä aihe SDP:lle  EU-vaaleihin.

Tarkoitan, että EU:n kompetenssia tulisi lisätä nnergiassa kuitenkin vasta sitten, kun on varmistettu, että ei yltiöpäisesti ajeta pelkkää ympäristöpoltiikka painottaen omaa teollisuutta ahtaalle. Energian saanti on varmistetta ja sen hinta niin tuotannolle kuin kuluttajille on oltava säällisellä tasolla.

30.1.2014

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa