Pienemmän riesan tie ja ping pong

Työntekijät hävisivätkin ainakin näennäisesti eniten ja se tietenkin jurppii monia, että  pääomatuloisia ei ole talkoissa näkynyt. Silti duunaritkin voittivat, sillä suurempi menetys on pienituloiselle suhteellisesti raskaampai taakka.

Tämä työmarkkina-asetelma on siitä kummallinen, että tasapuolisuus on vaikeasti saavutettavissa; nimittäin jotta pääomatuloisetkin joutuisivat osallistumaan SSS hallituksen ja nykyisen eduskunnan olosuhteissa, tarkoittaisi se, että palkallaan elävien pitäisi menettää vielä enemmän rankaistakseen pääoman omistajia. Tällaista tasapuolisuutta ei kannata järki-ihmisten tavoitella.

Karl Marx:in ” Proletaareilla ei ole siinä muuta menetettävää kuin kahleensa”, ei pidä paikkaansa eikä kenenkään kannata ”lyödäa alas vanhaa maailmaa”. Kahleiden poistamiseksi on tehty paljon työtä  ja Suomi on muuttunut puolustamisen arvoiseksi niin ulkoista uhkaa vastaan kuin  mahdollisuuksien hyödyntämiseksi.
Hyvinvointipalvelut ovat tärkeitä ja niiden saamiseksi voi sietää ”köyhälistön vertaa juovia” verojakin, joihin pitäsi saada mukaan maksajiksi niitäkin, jotka vapaamatkustelevat tällä hetkelle.
Se taistelu on edessä ja siihen on paremmat mahdollisuudet, jos saadan vakaammat olosuhteet ja tietenkin vaalit, jossa voidaan mitata voimasuhteita uudestaan nyt, kun kansa tietää, että ”suun soitto ei tyhjää täydeksi tee”.

 

Kaikki puhuvat nyt Suomen mallista eli vientivetoiset alat määrittäisivät tulevaisuudessa palkankorotustason. Uosukaisesta Suomen malli on noussut kummallisen suureen rooliin tänään. Hänestä kysymys on välietapeista, joita pitkin pyritään lopulliseen sopuun.
– Tässä rakennettaisiin tikapuita eli jos esimerkiksi EK ehdottaa huomenna neuvotteluja mallista ja muut keskusjärjestöt lähtee siihen mukaan. Sopu antaisi sitten hallitukselle mahdollisuuden todeta, että tästä syntyy Suomen taloudelle sellainen näkymä, että hallitus voisi antaa veronalennuksista selkeän lupauksen, Uosukainen sanoi.
–Tästä syntyisi tikapuun yksi porras, joka olisi merkittävä vastaantulo PAMille. Tässä päästäisiin nytkähtämään eteenpäin ja saataisiin tätä kattavuutta, hän jatkoi. Riikka Uosukainen Yle

Ja nyt ollaan siinä tilanteessa, että Ann Selin vaatii veronalennuksia välittömästi ja Alex Stubb yrittää niitä siirtää. No miten tämä ratkaistaan?
Veikkaan, että velka vetää pisimmän korren eli se on se on aidan matalin kohta.

7.3.2016

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Blogi

Seuraa somessa