Pessimisti pettyy

PuoluekannatusHs20160320

Tämä tulkinta ei johdu Hesarin gallup-tuloksesta, sillä se viittaa vakiintumiseen. Tämä on viittaus Ylessä olleeseen artikkeliin pesimisti pettyy:

Maailma on menossa jatkuvasti parempaan suuntaan, vaikka synkeän uutisvirran perusteella tätä on usein vaikea uskoa. Näin kuuluu tiivistettynä professori Hans Roslingin sanoma. Väite ei ole Suomenkaan kohdalla täysin tuulesta temmattu.

Äärimmäinen köyhyys maailmassa on lyhyessä ajassa puolittunut, lapsikuolleisuus laskee dramaattisesti ja kehitysmaissakin ihmiset ovat vuosi vuodelta koulutetumpia ja vauraampia, ruotsalaisprofessori Hans Rosling vakuuttaa esityksissään. Suositun luennoitsijan suhteellisuudentajun saarna tiivistyy tilastoihin, jotka näyttävät ison kuvan uutisotsikoiden takana.

Tämä juttu tuli hyvään saumaan, kun Paavo Lipponen rohkeni sormellaan osoittaa Nordean talousviisaiden madonlukujen tolkuttomuuden. Toivoton tapaus tulkinta Suomesta on väärä. Paavo Lipponen on tunnetusti isänmaallinen mies. Hän ei salli tehtävän vääryyttä edes poliitisille vastustajille. Pessimisti pettyy jutussa haastateltu Kimmo Vehkalahti, soveltavan tilastotieteen dosentti tiivistää:

Monet ihmiset kuvittelevat tietävänsä miten asiat ovat, mutta eivät ikinä tarkista faktojaan.

Erityisen vaarallista on että mielikuvat ottavat yliotteen, vaikka

Suomella pitäisi olla edellytykset menestyä tulevaisuudessa ihan samalla tavoin kuin tähänkin asti.– Taloustieteen professori, Matti Pohjola.

Pohjola mainitsee myös Stanfordin yliopiston tutkimuksen, jonka mukaan Suomi on amerikkalaisen unelman mallimaa. Sosiaalinen nousu onnistuu täällä helpommin kuin muualla maailmassa. Kymmenen maan vertailussa ykköseksi kivunneen Suomen taakse jäivät esimerkiksi Saksa ja Yhdysvallat.

Meistä useat ovat suhteellisen tyyytyväisä omaan tilaansa, mutta pitävät yleistä maan tilannetta suorastaan huonona. Tällaiseen johtopäätökseen tullaan julkisen tiedotuksen kielteisyys ja kriisi näkökohtien painotuksen seurauksena.

Hesarin pääkirjoitussivulla mietittiin presidentin vaaliasetelmaa Matti Vanhasen ilmoitettua ehdokkuudesta. Taktiikasta on kysymys ja tietenkin Keskusta haluaa työntää Paavo Väyrysen haamunkin pois näiltä markkinoilta.

Seuraavaksi keskustelu ehdokkaista vilkastunee Sdp:ssä. Halukkaita on useita, ja moni toivoo kampanjasta vauhtia koko puolueelle. Profiloituminen opposition keulakuvaksi olisi kuitenkin vaikeaa, jos esimerkiksi pää- ja valtionvarainministeri eivät olisi ehdolla.

Halukkaita varmaan on, mutta en usko presidentivvaalein olevan tällä hetkellä puolueelle uusia mahdollisuuksia luovan. Päin vastoin, ehdokkuus ja vaalit ovat riski.

20.3.2016

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Blogi

Seuraa somessa