Pakko ei ole perustuslain takaamaa vapautta.

”Perustuslaki ei suojaa rajoja”

Pakkoliitoshankkeen ympärillä on pyörinyt epäilyjä siitä, ettei se olisi Suomen perustuslain mukainen. Laissa taataan kunnille itsehallinto. Virkkusen mukaan lakiluonnoksen valmistelussa on kuultu perustuslakiasiantuntijoita ja hallitus katsoo, että esitys on perustuslain mukainen. Perustuslakivaliokunta arvioi kuitenkin vielä tilanteen.
– Perustuslaki ja kunnallinen itsehallinto eivät tarkoita sitä, että kunnan raja olisi jollain tavalla perustuslain suojaama. Se tarkoittaa nimenomaan sitä, että asukkailla on oikeus kansanvaltaisesti käyttää valtaansa.
Henna Virkkunen uskoo, että pakkoliitoshanke on ollut vaikeaa kaikille kansanedustajille. Yle 17.1.2014

Kuntalaisten itsehallinnosta on kysymys.
Ja Kuntien tehtävistä ja rajoista päätetään lailla, siis tavallisella lailla.
Kysymys on siitä voidaanko antaa tällaiseen pakkoon valtioneuvostolle mahdollisuus perusteilla, jotka eivät ole yleisiä. Tarkoitan, että kunnat nimeltä mainiten määritetään vastoin siellä asuvien kuntalaisten kantaa jonkin muun kunnan asukkaaksi. 
Esitetyt perusteet, joilla pakkoliitoksia voidaan tehdä, ovat mielivaltaiset.

verrataanpa tätä tapausta kriisikuntien pakottamiseen. Kriisikuntien pakkotoimien kohdalla kysymys on  siitä, että toimilla varmistetaan kriisikunnan asukkaiden perustuslailliset oikeudet eli peruspalvelut. Kaupunkiseutujen kehyskuntien pakkoliitoksessa on kyse päinvastaisesta: Pakkoliitettävien kuntien liittämisellä väitetään parannettavan toisen siis keskuskunnan asukkaiden peruspalvelujen saatavuutta yhtäältä ja toisaalta alueen kilpailukykyä tai jotain muuta abstraktista.  Näin meneteltäessä liitettävän kunnan asukkaan oikeutta vapaasti valita asuinpaikkansa estetään ja voidaan jopa uhata  heidän nykyistä mahdollisuuttaan saada kunnollisia peruspalveluja.

Seudun kansanedustajat kiertelevät ja kaartelevat. Ryhdistäytymällä he tekisivät palvelun myös omille puolueilleen , nykyiselle hallitukselle ja eduskunnalle.
Vakavalla demokraattisen hallinnon perusteita rapauttavalla  hallintokokeilulla tehdään hallaa demokratian lisäksi  suomaiselle oikeusvaltiolle.

18.1.2014

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Blogi

Seuraa somessa