Lammasluodolta Palvaan

Vapaaranta20131107

Lammasluodon kaavoitus on saanut kansaliikettä Vapaaranta sivujen ja lehden muodossa. Tieto kulkee ja aktiivisuutta löytyy varsinkin silloin kun on kysymys lähiympäristöstä. Ja niinhän asian kuuluukuin olla. meiltä on kysytty, että miksi emme ole kannastamme pitäneet suurempaa meteliä. Ja vastauksemme on ollut, että selvästi olemme  kantamme ilmaisseet ja sivuiltamme jokaisesta vaiheesta on voinut saada tietoa. Mutta politiikassa on sellainen kummallinen sääntö, että jos väärät tahot ovat oikeaa miltä ei sekään ole hyvä asia.
Mutta se  ei ole oleellista. Oleellista on mitä tehdään ja mihin teot johtavat. Me yritämme silloinkin, kun asiasta ei ole kovaa julkista painetta toimia omien periaatteiden mukaisesti kuin myös silloin kun paineita on.se on kestävää politiikkaa.
Tässä yhteydessä täytyy sitten edelleen muistuttaa siitä, että juuri tämä rantaraitti siis kävely-yhteys vanhasta kaupungista Taimoon on ollut lempilapsemme vuosikymmenten ajan. Sen viimeinen pätkä läpi seikkailupuiston oli muutaman vuoden väännön tulosta ja siinnäkin oli monenmoisia kiemuroita. Ehkä nekin tulevat esille tässä tämän kaavoituksen ohjelmoinnin yhteydessä. Asia on nimittäin kaupunginsuunnittelujaoston pöydällä ensi maanantaina.

Koulu jatkaa…

Velkuan Palvan koulun yläasteen lopettamisesta oli tehty koululautakunnassa sellainen ehdollinen esitys, kun tavoitteena oli estää kunnallisen kotihoidontuen leikkaus, jota sivistystoimen johtaja oli esittänyt. Leikkaus ei ollut vs. kaupanginijohtajan esityksenä eikä sitä myöskään kaupunginhallitus ottanut käsittelyyn. Koulun yläasteenkuolemasta kertova uutinen oli vanhan vitsin mukaisesti ennen aikainen.
Ehdotus oli koulutuslautakunnan porvarillisen blokin esittämä ja kannattama. Esitys oli ymmärrettävä siksi, että ainakin paperilla suhteellinen säästö  oli suuri. Esityksen toinen hyvä puoli, että se kertoo, että Naantalille saaristo-olosuhteet ovat todellinen kustannus.
Henkilökohtaisesti olen ollut läsnä, kun koulun kohtalosta puhuttiin liitosneuvottelujen aikana ja muistan, että silloin luvattiin, että koulua jatketaan niin kauan kuin edellykset sille ovat olemassa. Ensimmäinen  edellytys on, että on oppilaita, muistan vastanneeni kysymykseen. Oppilait siellä näyttää olevan jopa enemmän kuin pari vuotta sitten, kun koulu täytti 100 vuotta. Silloisen tilaisuuden positiivinen paikallishenki on edelleen mielessäni ja uskon, että kaikki koulussa käyneet ja asiaan tutustuneet haluavat tuon mahdollisuuden saariston oppilaille tarjota.
Mutta nyt on sitten myös huomattava, että on ponnisteltava kaikkien ja  kaikin keinoin sen puolesta, että Naantalin edellytykset antaa tällaista erityisen hienoa, mutta huippukallista opetusta säilyvät. Siinä on kysymys tasa-arvosta joka suuntaan perimmiltään. Melko lailla suurella varmuudella voi tietää, että tällä verorasitustasolla ei koulupalveluja erillisen Velkuan olosuhteissa pystyttäisi järjestämään.
Naantalin tavoite päästä saaristokunnaksi varmistaisi jatkon kiristyvissä olosuhteissa. Hakemuksen läpimeneminen on kameli neulansilmä sovellus. Sitä ei paranna varmaankaan se, että palveluja heikennetä, mutta ei sekään, että syyttävä sormet osoittavat liian helposti taloudellisten vaikeuksien kanssa kamppailevaa kaupunkia. Mitä sanotaankaan sian ruuhen suhteesta?

8.11.2013

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Blogi

Seuraa somessa