Kompromissi ei ole ratkaisu

Petteri Orpo työryhmineen aloittaa tänään. Aikaa kolme viikkoa. Hesarissa Petteri kertoo, että pitää osata tehdä kompromisseja.
Siitä ei tule mitään, ei ainakaan mitään kunnollista. Hallituksen sekoilua ei voi korjata. Nyt on kysymys  iän ikuisen vanhan vitsin mukaisesta tilanteesta; Alokkaan asennosta. Sitä ei voi korjata, se on tehtävä kokonaan uudestaan.

Hallitus ja eduskuntaryhmät ovat etääntyneet arjesta, kunnallisesta todellisuudesta. Heille on tärkeää saada jotain näyttävää aikaan, sisällöstä välittämättä. Petteri Orpo on uusi, Kataisen tukimies. Hän ei ole itsellinen ja kun hän tekee tätä työtä yhdessä Jouni Backmanin, siis kuntauudistuksen pikasynnyttäjän kanssa, pelkään pahinta. Ratkaisu on paikkaamisyritys, joka on epäonnistuva. Muistan tässä yhteydessä oma harjoitustyön saaman kritiikin: Ohjaava assari löysi heikkouksia  ja kun niitä yritin puolustella ja ehdottaa korjauksia, sanoi hän, että nyt taita käydä kuten paketteja kantavalle, että kun yrittää nopeasti ottaa yhden putoamassa olevan paketin putoavat ne kaikki. Näin tulee käymään Orpon työryhmällekin.

Tosiasioiden tunnustaminen puoltaa prosessin pysäyttämistä ainakin kahdesta syytä:

  • Ensinnäkin asioiden valmistelun on oltava asiantuntevaa ja kunnalliseen päätöksentekoon tukeutuvaa.
  • Toiseksi asian valmistelun vieminen kaikkien puolueiden yhteiseen valmisteluun olisi keino välttää seuraavien vaalien päähallituspuolueille näkyvissä oleva tappio.

Arvioni on  nimittäin, että jos nyt väen vängällä runnotaan niin kutsuttuja uudistuskia, siten että ne ovat levällään juuri ennen seuraavia vaaleja, ei ole epäilystäkään siitä, että mitään hyvää ei ole näkyvissä, vain ongelmat ovat tiedossa. Suurempien kuntien asukkaat eivät arvosta kuntien suurentamista, sen sijaan pienempien kuntien väestö reagoi siihen suuren enemmistönä voimakkaan vihamielisesti. Poliittinen peli sataa opposition laariin.

Kun ei ole osoitettu mitään todellisia julkisen talouden hyötyjä tämän poliittisen asetelman epäedullisuuden vastapainoksi, päättelen, että on kysymys salatausta päämäärästä: Se on yksityisten palvelujen aseman parantaminen. Osinkoverotusasian mallin mukaisesta eriarvoistavasta toiminnasta on kysymys: Julkisten palvelujen kurjistaminen on tavallisten tallaajien ongelma, mutta terveysalan yritysten etu.
Nykytilanteen säilyttäminen on paljon sotkuisia uudistuksia parempi.
Ps. Hesarissa Kouvolan sote-johtaja kirjoittaa Kati Myllymäki osuvasti. kts. kommentti

22.4.2013

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Blogi

Seuraa somessa