Julkista vai yksityistä / kotimaista vai vierasta

Terveydenhuolto jakaa poliittista kenttää. USA:ssa tämä on keskeinen tekijä. Se erottaa yksinkertaisesti kahdesta syystä: Terveys  on tärkeintä meille kaikille. Sairauden sattuessa sen huomaamme ja siihen reagoimme.  Toiseksi sairaanhoito maksaa. Mahdollisuudet käyttää rahaa ovat rajattomat mutta rahaa on rajallisesti. Täytyy siis tehdä valintoja. Rahaa  käytetään reippaasti, jos sitä sattuu olemaan ja erityisesti, jos vakuutusyhtiö on maksajana. Siksi Jenkkien järjestelmä maksaa kaksi kertaa enemmän kuin meillä. Maksukykyisiin ”tuhlataan” köyhemmille ei anneta ”tarpeeksi”.

Sairauden kohdatessa tai sen pelon vallitessa kuluttaja ei ole järkevä, onhan kyseessä ainutkertainen elämä, josta pidämme kaikin keinoin kiinni.
Tämä asetelma ei sovellu markkinamekanismin hoidettavaksi. Järjestelmässä on paikkoja, johon joustava yksityinen tuo lisäarvoa, mutta vain julkisen apuna. Selvää on, että vaikeat tapaukset ja järjestelmän  kokonaisuus pitää olla julkisen päätöksenteon alaisena. Niin saadaan ihmisille  oikeutta ja kustannuksissa kohtuutta.

Terveys , kuten terveyskeskus
nimestäkin ilmenee on kaikkein tärkein tavoite ja siihen kunnallisella lähellä asukkaita olevalla systeemillä pyrittiin ja niin sen pitäisi olla edelleen.
Terveyskeskuksia pilkataan arvauskeskuksisiksi ja sitten mennään yksityislääkärille, joka vaihtaa illaksi takkia. Terveyskeskusten kilpailukyvystä olisi pidettävä huolta eikä missään tapauksessa saa päästää raputumista tapahtumaan.

Tiedämme myös, että mainoksista tutut –  kätevät ja nopeat – yksityiset hoitavat hommia ja saavat siitä erinomaisen korvauksen, jota vielä verotuksellisesti tuettuna. Ongelmat eivät ole yksityisten murheena . Ne hoidetaan julkisissa huippulaitoksissa ja kansa maksaa. Todistajia vääristymästä löytyy läheltä ja korkealta.

Pidetään pää kylmänä ja huolehditaan hoidon saatavuudesta ja tasosta. Ilman rahaa se ei toteudu ja siksi siitä on kannettava huolta.

Ylen kokoamista puoluesihteereiden kannanotoista voi päätellä, että politiikassa on linjaeroja. SDP::n linja on inhimillinen, harkittuja realistinen.  Onneksi olkoon.

22.9.2012

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Blogi

Seuraa somessa