Johannes Koskisen suorat sanat

Kehysriihessä 24.–25. maaliskuuta hallitus käsittelee sote-järjestämislakiluonnosta, jota pidetään perustuslain kannalta ongelmallisena. Millaisia terveisiä lähetätte riiheen, perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen (sd)?

”Olisi tärkeää, että sote-järjestämislain pohjaehdotukseen tehtäisiin tarpeelliset korjaukset. Kannattaisi ottaa huomioon kuntien ja sairaanhoitopiirien antama palaute mahdollistamalla muun muassa kuntayhtymämalli vastuukuntamallin rinnalla ja tehdä muut korjaukset, jotta sote-alueet voitaisiin muodostaa ilman raskaita operaatioita nykyisten sairaanhoitopiirien pohjalta.”

Ehditäänkö lakiesitys käsitellä keväällä eduskunnassa?

”Jos suuria yllätyksiä ei tule, eiköhän ehditä.”

Kokoomus on valmistellut elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren johdolla omaa malliaan. Voiko kehysriihestä tulla ulos toisenlainen malli kuin se, joka oli kunnissa kuultavana?

”En usko, että hallitus linjaa esitystään enää täysin uudelta pohjalta. Varmaankin esitystä hiotaan ja korjataan. Jos riihestä tulisi ulos täysin uudenlainen esitys, oikeuskansleri varmaankin ottaisi kantaa siihen, missä vaiheessa kuntia kuultaisiin uudelleen.”

Hallitus arvioi myös kehyskuntien pakkoliitoksia koskevaa lakiesitystä. Uskotteko näkevänne esityksen keväällä perustuslakivaliokunnan pöydällä?

”Toivon, että emme näkisi. Hallituksen kannalta olisi varmaankin hyvä, jos se ei sekoittaisi jo ennestäänkin vaikeaa sote-kysymystä toisella vaikealla kysymyksellä ja myös toisella perustuslain kannalta ongelmallisella lakiesityksellä.”

Pitäisikö hallituksen luopua pakkoliitoslakiesityksestä?

”Sitä kannattaisi harkita, suosittelen. Tässä lakiesityksessä on valittu tietyt kaupunkiseudut, joihin pakkoliitos kohdentuisi. Siinä on ongelmallisia kohtia, kuten julkisuudessa usein mainittu alueellinen kansanäänestys. Jos halutaan koko maan kattava kuntauudistus, kannattaisi edetä laajan parlamentaarisen valmistelun kautta ja pohtia yleisesti hyväksytyt uudistamisen periaatteet sekä koko kuntakenttää koskevat kriteerit uudistuksen pohjaksi.”

Arvionne kunta- ja sote-uudistusten valmistelusta?

”Valmistelu on edennyt sekavasti johtuen siitä, että tietyt hallitusohjelmakirjaukset otettiin ikään kuin Jumalan sanana ja niitä on ollut vaikeaa sovittaa elävään elämään ja myös perustuslakiin. Mitä suurempi ja vaikeampi asia, sitä harkitummin kannattaa lähteä liikkeelle, ettei jouduta harhapoluille. Sieltä kertyy äkkiä raskaita lisäkilometrejä. Suuriin uudistuksiin kannattaisi ottaa koko poliittinen kenttä mukaan. Silloin olisi mahdollista päästä ratkaisuihin, jotka kestävät vaalikausien sekä hallituskoalitioiden vaihtumisen.”

Suomen Kuvalehden Suoraan sanoen palstalta toimittajana Eeva-Liisa Hynysen .

Toimittaja Eeva-Liisa Hynynen on kuntarakennekysymyksiin perehtynyt kokenut toimittaja, joka on tehnyt paljon työtä osittaakseen hallituksen esitysten heikkoudet ja  järjettömyydet.
Johannes Koskinen perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja koulutukseltaan  juristi ja entinen oikeusministeri.
Painava ja asiallinen puheenvuoro.
Tälläkin palstalla on moneen kertaan muisteltu, että Jan Vapaavuoren, Jouni Backmanin ja Osmo Soininvaaran kirjoittama hallitusohjelman kohta on tehty Kepun heikkouden hetken tuoman ylimielisen uhon vallassa. Ja tästä tyhmyydestä pitäisi koko maan kärsiä.

22.3.2014

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Blogi

Seuraa somessa