Itsenäisyys

ItsenpaivaA2012

”Maamme poliittisen historian syvällisesti tunteva Timo Soikkanen sanoo Suomi neidon joutuneen niin täysin miehelään EU:n taloudellisessa päätöksenteossa, että itsenäisyys alkaa olla mennyttä”, kirjoitetaan TS:n pääkirjoituksessa.
Hämmästyin Mikä tässä mättää?
 Näin voi ajatella poliittisin perustein maailmaa katsova ja suuren tutkijauransa Urho Kekkosen parissa tehnyt historioitsija. Mutta vaikka onkin lajinsa huippu, niin jotain puutuu. Se puute on luulo, että  talouden perusrakenteen alistaminen poliittiselle ylärakenteelle olis mahdollista. Näin on voinut olla   voi olla kansallisromanttisen innostuksen vallitessa alistetussa maassa tai valtiollissosialistisen ylivallan ikeen alla., Mutta se ei ole pienen kansakunnan puhumattakaan tavallisen kansalaisen elämää määräävää..

Suomea rajoittaisi ilman mitään EU:ta markkinavoimat vielä rajummin, Meillä siitä on kokemusta  1990-luvun laman  ajoilta.  Riippuvuutemme maailman kaupasta ja rahoitusmarkkinoista ohjasi ylärakennetta eikä päinvastoin.Tämän näytelmän juonen luulisi olevan selvän,  Valitettavasti tämä näkökulma vanhana  uutena tekijänä ei ole tarttunut vanhemman polven  historioitsijan tajuntaan.
Lue kirjoituksia palstan juttu Itsenäisyys on omista asioista huolehtimista tästä

Suomi on taistellen säilyttänyt itsenäisyyden. Suomi pitää puoliaan olemalla yhteistoiminnassa mukana ei eristäytymällä.
Itsenäisyyden symbolit pysyvät  paikallaan, kunhan tunteen ohella annetaan järjelle sijaa. Ja se ei tarkoita pienintäkään väheksyntää kasakunnan puolustajien ja rakentajien ponnistuksia kohtaan.

Naantalissakin käydään muistomerkeillä laskemassa seppelitä. Laivaston muistomerkin juhlava tapahtuma sai tänä vuonna aivan erityisen lisän. Vähän ennen seppelten laskua suoritti merikotka pari komean ohilennon. Se oli kun muistutus Naantalin uudesta ulottuvuudesta, saaristosta ja sen erikoislaatuisuudesta ja vaativuudesta.

6.12.2012

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Blogi

Seuraa somessa