Ei vanhusten vaan lasten määrä

Vappu Taipale entinen ministeri ja THL:n edeltäjän pääjohtaja valisti, että vanhusten määrän kasvusta ei pidä olla huolissaan , mutta lasten määrän vähenemisestä kyllä.
Ihan oikeutetulta näyttää hänen murheensa, kun katsomme Naantalin kehitystä kuntaliitoksen jälkeen.

Naantalin syntyvyys on jäänyt kuolleisuuden alapuolelle ja niinpä syntyvyyden alhainen määrä on yksi syy asukasluvun laskuun. Taloudellisen suhdannevaihtelun vaikutsta on arvioitu eikä ainakaan yleispätevästi ole osoitettu että laskusuhdanne vähentäisi lasten määrää; todistusaineistoa toiseen suuntaan on olemassa.
Onko sitten joitakin muutoksia, jotka voisivat selittää tapahtunutta käännettä. Merkittävin paikallinen muutos on tapahtunut vuonna 2009, kun Naantalissa otettiin käyttöön kunnallinen kotihoidon tuki. Yksioikoiseen johtopäätökseen ei ole aihetta, mutta varmaankin niin voi päätellä. varovaisesti voimme kuitenkin todeta, että näyttöä kotihoidon tuen ja syntyvyyden välisestä positiivisesta yhteydestä ei ole.
Koihoidontukikeskustelu käy valtakunnan tasolla ja myös alueellisesti voimakkaana. Asia on vahavasti ja luonnollisesti tunnesidonnainen ja hyvin henkilökohtainen. Se näkyy ja kuuluu. Turun seudulla Kaarinassa on tuen leikkaamine esillä ja reaktiot ovat äänekkäät, kuten oli Naantalissakin  paljon lievemmän uudistuksen esillä olleessa. Mielenkiintoista tässä on se, että Vvm:n  mittarein Kaarina on Turun seudun taloudeltaan tervein kunta ja sekin miettii asiaa, johon ei saisi millään tavalla Naantalissa kajota.
Ikävintä tässä on, että vaikka Naantalissa aluksi puhuttiin kokeilusta, niin kotihoidon tuki on muodostunut saavutetuksi eduksi. Sen vuoksi ehdotukset, jotka ovat lähteneet siitä, että edun piiriin päässeiltä ei leikkauksia tehtäisi, mutta sen sijaan uusien kohdalla mietittäisiin oikeaa tarveharkintaan perustuvaa maksua.

Olisi reilua, että ne jotka nykykäytäntöä haluavat sellaisenaan jatkaa, puolustaisivat myös korkeampaa verotusta. Sillä velkarahalla kustannettu kunnalliseen kotihoidon tuen maksajathan ovat tulevat polvet sikäli kun Naantaliin joskus jäävät asumaan.
 

9.10.2013

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa