Vanhasuomalaiset vallan kahvaan!

Rauno Saari kuva jpg

Vanhasuomalaiset vallan kahvaan!

Näin kruunajaisten aikaan sopii sanonta ”Kuningatar on kuollut, eläköön kuningas”. Sanna Marinin (sd) hallitus on työnsä tehnyt. Petteri Orpon (kok) hallitus syntyy  kesäkuun alkuun, vaikka  tulevien kumppaneiden rivejä joudutaan välillä oikomaan.

Säätytalon hallitusneuvottelijat eivät pääse kirjoitustyössä helpolla, vaikka   perusta on ollut  selvillä pitkään. Työtä tehdään kahdeksassa ryhmässä. Taloudellisia raameja valmisteleva ryhmä on puun ja parkin välissä. Sen pitää  löytää  kuusi miljardia euroa  karsittavaa, kuten vaaleissa luvattiin ja niin, ettei hallitustyö   pääty katastrofiin. Kirjoittajien harkintaa  koittelee   myös ay-kentän tunteita herättävä paikallinen sopiminen. Ympäristö- ja ilmastokysymyksiä  ei voida kokonaan sivuuttaa, kuten ei myöskään Euroopan Unionia .Ja etelärannasta  vaaditaan  aktiivista  työperäistä maahanmuuttoa. Puheenjohtajien pöydässä lopulta päätetään, mitä ohjelmaan kirjoitetaan . Smp-taustaisten puolueiden kipuilut ja repeilyt entisissä hallituksissa ovat muistissa. Pääministeri tarvitsee   luotettavan teamin, kun   hallituksen arki alkaa.

TikTokilla ei ohjelma synny. Vaalipuheiden selittely  vaatii katekismusmaisen tulkinnan. Se  on lopulta helpompi osa. Lunastaakseen lupaukset  hallitus tarvitsee vaikeista kohdista  selkokielisen    tekstin, jonka   kumppanit   ymmärtävät.

Suomessa on noudatettu käytäntöä, että hallitus päättää  valtiontaloudelle kehykset, jotka toimivat   menokattona. Vuosittain   budjettiriihessä  käydään  läpi ministeriöiden määrärahat ,mutta peruslinjaa ei   peukaloida .Kehysten ulkopuolella  ovat olleet  vain työttömyysturvan- ja toimeentulon menot sekä valtion velan korot.

Keväällä 2019 Antti Rinne (sd) poikkesi käytännöstä. Hän ilmoitti, että hänen hallituksensa ei leikkaa ja säästöistä ei jatkossa  neuvotella. Julkisen talouden tasapainon  piti löytyä talouskasvun kautta. Sanna Marin (sd) toisti tätä. Sitten tuli korona, Venäjä  hyökkäys Ukrainaan ja Saksan höystämä energiakriisi.  Marinin hallitus päätti, että näitä  menoja ei huomioida kehyksissä. Lopulta hallitus hoiti yhtenäisyyttään myös menoissa ,jotka eivät kriiseihin suoraan  liittyneet. Valtiolla on nyt   velkaa 40 miljardia euroa enemmän, kun Rinteen hallituksen aloittaessa. Osa velasta  on  yrityksille jaettua suurpiirteistä tukea. Talouskasvu ei tällaisia aukkoja paikkaa. Ja nyt tapahtuu  ,mikä oli ennakoitavissa. Velasta joudutaan maksamaan taas   korkoa.

Säästöistä päättäminen ei ole   poliittiselle päättäjälle helppoa. Valtion budjetista ei  löydy suuria  meno-eriä, joita voisi  helposti  korjata. Säästöt on haettava pienemmistä   leikkauksista momentti momentilta. Näin menetellen ne koskettavat kaikkia äänestäjiäsipä savottaa ei käy kateeksi.

Marinin hallitus nimettiin vihervasemmistoksi Orpon hallitukselle on sovitettu oikeiston, perusporvarin, sinimustan ja leppoisaa  Nalle Puhin nimeä. Oikeistolaiset eivät tykkää oikeistosta, eivätkä muistakaan. Mutta ei hätää. Kokoomuksen alkulähteiltä löytyy fennomaaneja, nationalisteja ja konservatiiveja yhdistävä   nimike ; vanhasuomalaiset.

RAUNO SAARI

22.5.2023

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Sisällysluettelo

 


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa