Talouden kevät

Rauno Saari C 20200512

Tammikuussa valitut aluevaltuutetut ovat ottaneet paikkansa. Työ alkaa puhtaalta pöydältä. On luotava malli kansalaisten  arvostamille lähipalveluille ja niiden integrointiin  erityispalveluihin. Taloudesta vaaleissa ei juuri puhuttu tai liikuttiin  yleisellä tasolla. Puolueet korostivat kauttaaltaan palveluiden paranevaa laatua, kiistivät mahdolliset menoleikkaukset palvelupisteiden lakkauttamisesta puhumatta. Kustannustehokkuuden nimiin ei vannottu ,vaikka hyvä olisi ollut.

Ikärakenteen muutos tulee nimittäin vääjäämättömästi vastaan niin julkisen talouden tasapainottamisessa, työvoiman riittävyydessä kuin terveydenhuollon ja ikääntyvien hoivan kustannuksissa. Poliittiset ratkaisut  väestörakennetta  koskien nousevat keskeisiksi. Kansalaiset on pidettävä työkykyisinä ja työntekoon orientoituneina. Työnantajien olisi syytä ymmärtää  meidän  boomereiden ikäryhmän ”young old” arvo. Vanha viisaus kun  on ,että siinä  missä näkö heikkenee ,katse terävöityy.

Korona on lamaannuttanut monia  toimialoja  virallisten rajoitusten ja kansalaisiin iskostetun varovaisuuden takia. Valtio on käynnistänyt  talouden oikaisemiseksi  elvytystoimet, joiden on katsottu sopivan  tähän tilanteeseen. Yritysten kustannustuen viides hakukierros on juuri päättynyt ja kuudes alkanut. Ajatuksena  on, että elvyttävä politiikka pitää yllä yritysten elinkaarta ja kotitalouksien kulutusta. Tässä on onnistuttu, vaikka  poliittinen oppositio on elänyt   kaksisuuntaista mielialahäiriötä. Vaaditaan samaan aikaa lisää tukitoimia , verohelpotuksia,  valtion menojen leikkauksia ja säästöjä.

Maan  talouden elpyminen koronasta  on ollut kiitettävää. Työllisyysasteessa ollaan  koronaa edeltäneellä  maaliskuun 2020 tasolla. Työttömyys on laskenut  ja avoimia työpaikkoja on ennätyksellisesti. Hankalaa on  Sanna Marinin (sd) hallitusta näiden  kahden  vuoden asioitten hoidosta  moittia. Eikä kansa moitikaan, vaikka erityisesti  ravintola- ja kulttuuriala ovat eläneet erityisen katkeraa aikaa. Helmikuussa 61 % suomalaisista oli Lännen median kyselyssä erittäin tyytyväisiä tai melko tyytyväisiä  hallitukseen. Ajan huomioiden, tätä voi pitää hallitusten historiassa ihmeenä. Venäjän aloittamaa mieletöntä Ukrainan sotaa ei olisi tarvittu tätä kehitystä sekoittamaan. Poikkeuksellista elämäntilaa se jatkaa.

Hallituksella on ensi kuussa edessään kehysriihi.

Viime keväänä vastaavassa kokouksessa saatiin aikaan lihava riita. Hallituspuolueiden itselleen asettamassa menokehyksessä ei ole nyt kummoistakaan liikkumavaraa. Talouden arviointineuvosto moitti hallituksen talouspolitiikkaa löysäksi, vaikkakin piti sitä tarkoituksenmukaisena (KL  26.1.2022). Valtiontaloutta olisi sen mukaan jatkossa vakautettava ja menoja pienennettävä. Se ei ole tässä tilanteessa helppoa. Uudet avustuspaketit yrityksille ovat vielä haussa. Sote-uudistuksen kertamenot ovat  kaatumassa päälle. Puolustushallinto ostaa aseita. Poliisille ei riitä mikään. Maatalous huutaa lisätukea ja energia-  sekä polttoainekustannuksia pitäisi kansalaisille kompensoida.

Mutta ei tästä   kannata repiä vaatteita!

Suomessa on parin miespolven aikana luotu hyvinvointi, jolle ei ole  vertaa. Olemme maailman vauraimpia maita.  on merkattu onnelliseksi kansaksi. Olemme menestystarina. Sitä saavutusta  ei pitäisi väheksyä  tässä hetkessä ja tällä korkotasolla ylenpalttisella  taloustilanteen   manaamisella.

RAUNO SAARI

 

14.3.2022

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Sisällysluettelo

 


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa