Mikko Rönnholm

Wahlroos: Vanhan toistoa

Wahlroosin kirja 20200105

Hänen itsensä Björn Wahlroosin syntymävuotena 1952 Urho Kekkonen kirjoitti pamfletin, vaalikirjan – Onko maallamme malttia vaurastua ja Tove Jansson satukirjan – Kuinkas sitten kävikään. Niistä aineksista syntyi Nallen  kirjan kansi.  Kirja sadunomainen vaalikirja.

Tätä kirjan kertomusosaa  voi pitää – ei huonona – selityksenä Suomen taloushistorian tärkeistä tapahtumista. Demari lukijan hämmästykseksi eivät demari ole ainoita syyllisiä. Tähän lainaukseen voi tiivistää kirjassa toistuvan näkemyksen:

Euroon liittyminen edellytti työmarkkinoiden monopoleja purkavia reformeja, joita ei saatu tehdyksi.
Maa olisi luultavasti jotenkin pystynyt elämään euron kanssa , kunhan tavalla tai toisella olisi varmistuttu siitä, että palkanmuodostus ei riistäydy käsistä. Mutta siinnäkään ei onnistuttu. Ratkaisevaa ei ole se, oliko syyllinen Nokia-boomi , Sari sairaanhoitaja vai AKT. Tavoitteeseen ei päästy. Keskitetty työmarkkinajärjestelmämme ei euron aikakaudella toimi ilman työmarkkinoiden voimakasta poliittista ohjausta, johon sosialidemokraatit eivät näytä enää pystyvän. Devalvaatio-option puuttuessa vientiteollisuuden pitäisi tuhoisten lakkojenkin uhalla, pystyä panemaan kovan kovaa vastaan sopimusneuvotteluissa. Se ei kuitenkaan ainakaan lyhyellä aikavälillä välttämättä ole taloudellisessa intressissä. On usein helpompaa antaa periksi ja sitten siirtää työpaikat muualle.

Kirjan rakennetta,  tarkoitan otsikoiden kokonaisuutta voi pitää juhlallisuuden ja naurettavuuden sekoituksena.

Kirjan osien nimet muodostavat mahtipontisen polun, vai mitä.

  • I Genesis (Ensimmäinen Mooseksen kirja)
  • II Hybris (tarkoitti toimia, jotka niiden tekijä suoritti häpäistäkseen uhriaan tarkoituksenaan siten ylentää itseään.)
  • III Nemesis jumalaisen koston henki niitä vastaan, jotka sortuvat hybrikseen
  • IV Renessanssi Rinascimento, sanasta rinascere ’syntyä uudelleen. Kulttuurin muutosta, joka tapahtui siirryttäessä keskiajalta uuteen aikaan.

Kirja loppuu vastaan sanomattoman viisaasti:

Ongelma on siinä, että harva haluaa myöntää, että uudistukset ovat välttämättömiä, ja siksi juuri kukaan ei myöskään tiedä, miten ne olisivat läpivietävissä. Mutta jos Suomin halutaan nousuun, ne on saatava tehdyksi

Mitä tästä sanoisi?

Muutamat kirjan lukeneet sanoivat, ettei maksa vaivaa. Repetitio est mater studiorum kertaus on opintojen äiti mielessä luin kirjan. Mutta aika usein toisto alkoi kyllästyttää.

Ei kirja ollut mikään Evankeliumi (kreikaksi ευαγγελιον, euangelion, suomeksi ”ilosanoma” tai ”hyvä sanoma”) Jos käyttää kirjailijan valitsemaa sivistyssanojen linjaa.

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa