Mikko Rönnholm

Vaarallinen yhdistelmä

Mielipidepopulismia Ft 20240120

Demokratian moittijat mieltyvät helposti karismaattisiin johtajaiin, joilla on yksinkertaisia ratkaisuja monimutkaisiin ongelmiin. Johtajien esimerkiksi Hitlerin ja Stalin  mielenlaatua on arvioitu  jälkeenpäin, kun on uskallettu voimamiehiä arvioida, on osoitettu, että luonteesta löytyi narsismia, paranoidia, nekrofiliaa parhaimmillaan kaikkia samassa persoonassa.
Vallassa olevia tai valtaan pyrkiviä ei ole soveliasta arvioida, vaikka perusteita henkilöiden luonnevikoihin voi kaukaakin katsova löytääkin.

Sen vuoksi on ihan hyvä, että arvostetut asiantuntijat uskaltavat kosketella aihetta.

Mitä on tehtävä? Sääntely voi vaikuttaa asiaan. Wildersin kaltainen yhden miehen puolue ei olisi laillinen Saksassa. Kansalaiset eivät ole voimattomia. Uusiin liikkeisiin halukkaat voivat vaatia kunnollisia rakenteita keskustelulle ja päätöksenteolle. Tällaiset prosessit voivat olla ärsyttäviä: Oscar Wilde vitsaili, että sosialismin ongelma oli, että se kesti liian monta iltaa. Mutta demokratian lupaus ei ole koskaan ollut, että kaikki on nopeaa, helppoa ja tehty päivällisaikaan mennessä.

Tähän vaan muistutukseksi, että vuosi sitten käydyissä vaaleissa velkaantumisen kuriin pano  oli keskeisin opposition opinkappale.
Vaoikeaan ongelmaan tarjottiin helppoa ratkaisu ja kansa uskoi pillipiipareihin. Ja näin on käynyt ja alla oleva Orpon -Purran hallituksen omat kuvat kertovat, että vauhti sen kun kiihtyy

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa