Mikko Rönnholm

Uhkakuvat alkavat toteutua juuri sen takia, että niihin varaudutaan

Hintaindeksi 20230113

Suuri kysymys tuli sitten, olisiko käyrä yhtä jyrkkä matkalla alaspäin – tuottaako talouden jäähtyminen inflaation nopeaan laskuun ilman, että työttömyyden tarvitsee kasvaa merkittävästi.

Ja vastaus näyttää ainakin toistaiseksi olevan kyllä. Inflaatio nousi pidemmälle ja nopeammin kuin melkein kukaan odotti, mutta nyt se laskee yhtä nopeasti. Kuten sanoin, inflaatiouutiset ovat todella, todella hyviä.

 

Paul Krugman yrittää omilla taloustieteellisillä arvioilla todistaa, että inflaatio voidaan saada aisoihin ilman työttömyyden kasvattamista. Viesti on tarkoitettu keskuspankkien haukoille eli kovan linjan edustajille.
Kovin mielellään toivois näin käyvän.
Se mitä näitä referoidessani yritän kertoa on, että talouden niin kutsutut faktat voivat ollaa täyttä totta tai sitten ei, kun nimittäin talouteen vaikutta niin kummallinen tekijä, kuin ihmisten käyttäytyminen.
Mauno Koivisto oli aikoinaan  kovan markan miehiä. Hänen ehkä eniten lainattu sitaatti kuuluu:

”Yleensä elämässä on viisasta luottaa siihen, että kaikki menee hyvin. Yleensä se kannattaa siinäkin tapauksessa, ettei itse siihen edes uskoisi. Sillä usein on käynyt käänteisesti niin, että uhkakuvat alkavat toteutua juuri sen takia, että niihin varaudutaan.”

Usein rajoitutaan alkuosaan lainaamiseen. Kiinnittäisin huomiota loppuosaan: ”Sillä usein on käynyt käänteisesti niin, että uhkakuvat alkavat toteutua juuri sen takia, että niihin varaudutaan.”

Krugmanin optimismi tai pessimismin vastustamisen idean filosofia on jotain sukua Koiviston optimismin puolustukselle.

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa