Mikko Rönnholm

”Tyhmäkin” huomaa, jos tyhmänä pidetään.

Selitä taloutta yleisölle FT Sarah O'Connor 20230124
Kolumnissa kerrotaan, miten selittäminen epäonnistuu syyttä tai tarkoituksella Siksi epäluulo ja viha kasvavat ja ikävä kyllä siksi myös vääriä profeettoja ilmestyy aina lisää.
Mauno Koivisto yritti politikoille antaa ohjeeksi, ettei pidä aliarvioida kansan käsityskykyä. Samaa ilmiötä kolumnisti FT:n Sarah O’Connor kirjoituksellaan valaisee.

Viime viikolla oli toinenkin esimerkki, kun samat tilastot johtivat otsikkoon ”Ison-Britannian palkat nousevat lähes ennätysvauhtia” eräässä uutisorganisaatiossa ja toisessa ”Iso-Britannian reaalipalkat laskivat nopeimmin 20 vuoteen ”. Kumpikaan ei ole väärässä. Toinen keskittyi kassakorotukseen, toinen inflaation jälkeiseen palkkaan.
Mutta voit nähdä, miksi ihmiset voivat olla hämmentyneitä. Vuonna 2020 tehdyssä tutkimuksessa kävi ilmi, että ihmiset eivät tiedä mitä termit ”nimellinen” ja ”todellinen” tarkoittavat, ja siksi he eivät luota heihin. ”Olen kuullut tästä ”todellisista ehdoista” -asiasta, yksi osallistuja sanoi. ”Kuulen sen jatkuvasti uutisissa ja sellaisissa asioissa. …..

Kaikki tämä tuo meidät takaisin Huntiin ja hänen kahvikuppiinsa. Suuri ongelma ei ollut se, että hän holhoaa. Hän syytti inflaation kiihtymisestä maailmanlaajuisia tekijöitä, kuten pandemiaa ja Ukrainan sotaa, ja sanoi sitten, että hallitus leikkaa inflaation puoleen vuoden loppuun mennessä politiikoilla, kuten investoinneilla uusiutuviin energialähteisiin ja ydinvoimaan. . Mutta tämän kaltaisten politiikkojen vaikutus kestää vuosia.
Todellisuudessa inflaation odotetaan puolittuvan joka tapauksessa vuoden loppuun mennessä

– Budjettivastuuvirasto ennustaa inflaation olevan viimeisellä neljänneksellä noin 3,8 prosenttia. Tämä on selittäjäksi naamioitunutta propagandaa – juuri sellaista, joka saa yleisön suuttumaan ja epäluuloisemmaksi.

Kuka tahansa voi nähdä virheen tarinassa, joka ei hyväksy mitään syyllisyyttä inflaation kiihtymisestä, mutta vaatii kaiken kunnian sen laskemisesta takaisin. Sinun ei tarvitse olla taloustieteilijä tietääksesi, milloin sinua pidetään tyhmänä.

sarah.oconnor@ft.com

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Blogi

Seuraa somessa