Mikko Rönnholm

Taloudessa voi käydä hyvinkin

Maailmantalouden elvytys 20210123

Aivan aluksi sanon, että hammasratas symboli on hyvä muistutus talouden toiminnasta. Rattaiden pyöryminen  silloin kun ne on yhteensopiviksi tehty, lisää nopeuttaa kaikissa rattaissa.

Nyt kun heikaanheittäjät ovat aiankin vähän kauempana voi mahdoillisuuksia olla eli on aihetta Talouden optimismiin, joka johtuu näköpiirissä olevasta vaikka  tämän hetkisissä vaikeuksissa olevista rokotuksista ja julkisesta elvytyksestä ja leikkauspoltiikan unohtamisesta.
No talouden ennustajat ovat ennustajaeukkoja kuten Mauno Koivisto sanoi tai toisaalta toisaalta (on the other hand) selittäjiä, josta johtuen 1930-luvun New Dealin kehittäjä Franklin Roosevelt toivoi yksikätisiä ekonomisteja.

Siis kasvua on odotettavissa, muttaa….

Kiina on jo kovalla kasvu-uralla ja  Yhdysvalloissa ja euroalueella, elpyminen vuonna 2021 on todennäköisesti voimakasta ja viime vuosikymmenien nopeinta . Tämän elpymisen ei pitäisi kuitenkaan sokeuttaa ihmisiä pandemian aiheuttamille vahingoille pysyvillä arvilta, jotka johtuvat menetetyistä yksityisistä investoinneista, konkursseista ja muuttuvasta käyttäytymisestä, joka johtaa työpaikkojen  menetyksiin  palvelualoilla kuten  matkailussa jja viihteessä. Globaalien taloudellisten vaikutuksina  IMF ennustaa, että pyysyvät menetykset  maailmantaloudessa on  todennäköisesti 6 prosenttia vuonna 2025 kuin ennen pandemiaa tehdyt ennusteet arvioivat. Tämä on paljon vähemmän kuin IMF: n ennustama 25 prosentin pysyvä tulonmenetys vuoteen 2025 mennessä, joka seurasi hitaampaa kasvua globaalin finanssikriisin jälkeen. Huolimatta optimismista vuoden 2021 suhteen buumi ”ei riitä työttömien työllistämiseen”, ja on ”liian yksinkertaista” odottaa talouksien palaavan polulle, jolla he olivat ennen pandemiaa. Pääekonomisti Catherine Mann sanoo tukiessaan pessimistisempiä yleisiä talousnäkymiä. ”On vain vähän todisteita, jotka tukevat BKT: n todellista elpymistä niin paljon, että se tuottaisi Covidin takia menetettyä BKT: tä”, vaan kyse on vain paluusta aiempiin kasvutrendiin. FT toimitus

Suomellakin on mahdollisuuksia, – terveisiä Kokoomukselle ja Kauppakamrille – eli luetaan mitä Jussi Pullinen HS:ssa 24.1.2021 kirjoittaa

Suomi tarvitsee yritysjohtajia, joista paistaa toivo: Rohkeus unelmoida, ottaa riskejä ja nähdä tulevaan on yritysten parhaita puolia. Jos johtaja rypee synkkyydessä, tämä unohtuu.

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Blogi

Seuraa somessa