Mikko Rönnholm

Suoraa vaikuttamista -asiat pöydälle.

Macronin ehdotus 20190305JPG

Emmanuel Macron on ollut vaikeuksissa Ranskassa – hän joutui puolustuskannalle. Nyt keltaliivien voima on hiipumassa ja Macronin itseluottamus nousussa ja niinpä hän esiintyy suoraan eurooppalaisille omalla julistukselleen.  Valta lehdistössä on hän referoitu.  Hesarin juttu  oli vieraskynänä ja se oli otsikoitu ja alkoi seuraavasti:

Euroopan uudistuminen vaatii vastuunkantoa
Tarvitaan monia konkreettisia toimia, joihin Euroopan maat yhdessä sitoutuvat.

KOSKAAN toisen maailmansodan jälkeen Eurooppa ei ole ollut yhtä tarpeellinen kuin nyt. Mutta mantereemme on myös suuremmassa vaarassa kuin koskaan aiemmin.
Itseensä käpertyvä kansallismielisyys ei ehdota mitään: se torjuu, muttei tarjoa mitään tilalle. Koko Eurooppaa uhkaavat ihmisten suuttumuksen hyödyntäjät, jotka antavat katteettomia lupauksia tukeutuen väärään informaatioon.
On muistettava, mikä Eurooppa on – historiallinen menestystarina. Sodan runtelema maanosa yhdisti voimansa ainutlaatuisen rauhan, vaurauden ja vapauden projektin ympärille. Taistelu Euroopan puolesta vaatii jokapäiväistä sitoutumista, mikään ei ole koskaan lopullisesti saavutettua, ei edes rauha.
EUROOPPALAISEN mallin perustana on ihmisen vapaus, mielipiteiden ja luovuuden moninaisuus. Ehdotan, että perustamme eurooppalaisen viraston demokratian suojelemiseksi. Samassa itsenäisyyden hengessä meidän tulee kieltää Euroopan poliittisten puolueiden rahoitus ulkovaltojen taholta. On torjuttava eurooppalaisella lainsäädännöllä internetin viha- ja väkivaltapuheet.

 

On hyvä, että muistutetaan ja toistetaan Euroopan ideasta. Kun sitten eilen Financial Times uutisoi Macronin puhetta, niin siihen liitettiin kaksi kuvaa: Toinen on profiili tässä artikkelikuvana ja toinen sateliittikuva tässä:

Meitä harmittaa, että Keksi Eurooppa ei tahdo nähdä,  vaikka taivaalta katsoo,  Eurooppaa kokonaisuutena.
Olisi siis aina muistettava pitää kaikki mukana eli rajaukset ovat vaarallisia.

 

Macron kirjoittaa:

Rajat tuovat vapauteen turvaa. Siksi meidän on uudistettava perusteellisesti Schengen-aluetta. Kaikkien mukaan haluavien maiden on kannettava osuutensa vastuusta (tiukka kontrolli rajoilla) ja solidaarisuudesta (yhdenmukainen turvapaikkapolitiikka sekä yhdenmukaiset myöntämistä ja hylkäämistä koskevat säännöt). Tarvitaan yhteinen rajapoliisi ja Euroopan turvapaikkavirasto, tiukkoja kontrollivelvoitteita ja eurooppalaista solidaarisuutta, johon kaikki maat osallistuvat.
Puolustukseen tarvitsemme selkeän toimintalinjan, puolustus- ja turvallisuussopimuksen, määrittelemään Naton ja eurooppalaisten liittolaistemme keskeiset velvoitteet.

Suomessa helposti ajatellaan, että raja asia on vain Välimeren onglema ja unohdetaa 1300 kilometriä Venäjän rajaa. Yhteityötä kannnattaisi Suomen rajavalvonnassa vähintään yhtä paljon kuin puolustusta, johan näyttääolevan erityinen viihtymys.

Macronin kalupakista löytyi myös sosiaalista ulottuvuutta  – sosialidemokraattien tontille presidentti tuli.

EUROOPAN – sosiaaliturvan kehittäjän – on tarjottava kaikille työntekijöille sosiaalinen suojakilpi, joka takaa heille saman korvauksen samassa työpaikassa, sekä eurooppalainen minimipalkka, joka sopeutetaan kunkin maan tilanteeseen ja jota tarkistetaan vuosittain kollektiivisesti.

Macronin ehdotus  ei yllätä; se on konferenssi. Niitä on pidetty ja niihin asetetaan  paljon toivoa -liikaa.

 Konferenssissa laaditaan EU:lle tiekartta, jossa nämä keskeiset tavoitteet on muokattu konkreettisiksi toimiksi.

Emmanuel Macronin puheenvuoron suurin arvo siinä, että Gallian kukko nostaa Eurooppa-kissa  pöydälle.

Pitää siis keskittyä asioihin , joista olisi  puhuttava vyöryvän vääristellyn soopapuheen sijasta.
On ymmärrettävä, että tietämätön ihminen pelkää ja on valmis tarttumaan helpoimpiin syötteihin ja niitä on Euroopan joka kantilla tarjolla liian kanssa.

 

 

 

 

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa