Mikko Rönnholm

Saaristomeri tarvitsee rahaa

Hiippa 20201011

Sd-ryhmän valtuustoaloite: Mikko Rönnholm ym. Saaristomeren puolesta

Teimme aloitteen Naantalin kaupunginvaltuustossa 2.9.2002 Naantalin aukon ja sen ympäristön vesiensuojelutoimenpiteistä

Aloitteessa kirjoitimme
”Samalla kun on suojelun välttämättömyys ymmärretty, on myös tullut esille tehokkaittenkin toimenpiteiden pitkäjänteisyys: Tänään tehtävät toimet tuottavat tulosta vasta vuosikymmenten päästä. Vastuu on meidän, jotka olemme omilla toimillamme vuosikymmenten aikana olleet rasitusta lisäämässä ja siksi meidän on toimittava nyt. Meillä on oltava myös valmiutta sijoittaa tulevien sukupolvien ympäristöön, kun siitä kuitenkin jo lähiaikoinakin voi olla iloa tai ainakin parempaa mieltä.

Ja lopuksi totesimme:
”Suuri kuormitus tulee altaaseen laskevista maa- ja metsätalouden kuormituksesta. Kuormituksen vähentämiseen olisi päästä nopeasti. Tällaisiin toimenpiteisiin on ryhdytty esimerkiksi Itä Uudellamaalla. Keskeinen keino on ollut suoja-alueiden lisääminen. Kuormitusta on myös vähennytty niittämällä kaislikkoa maalle kompostoitavaksi”

Aloitteen varsinainen ehdotusosa kuului:
”että Naantalin kaupunginhallitus ryhtyisi toimenpiteisiin Naantali aukon sisävesialtaan vesien kuormituksen vähentämiseksi ehdottomalla yhteistoimintaa Merimaskun, Askaisten, Lemun ja Maskun kuntien kanssa yhteisesti laadittavasta vesiensuojelusuunnitelmasta ja sen rahoituksesta, johon olisi saatava myös maakunnallista, kansallista ja EU:n tukea.” 

Kuten tiedämme, Naantalissa ei ryhdytty ehdotettuihin toimenpiteisiin. Naantali on tosin ollut puheissa aktiivinen ja osallistunut Turun ja Helsingin kaupunkien verkostoaloitteeseen Itämeren tilan parantamiseksi. Mutta tämä ei riitä.
Nimittäin: Ainutlaatuinen saaristomeriprojekti on karulla tavalla tehnyt tiettäväksi, että Saaristomeren tila ei ole parantunut 30 vuoteen. Siis 18 vuotta sitten olisi ollut aihetta ryhtyä todellisiin toimenpiteisiin. Yllä mainittu projekti toimii aktiivisesti monilla tahoilla saaristomeren tilan parantamiseksi.

Naantalin tämän vuoden saaristoareenassa aihe oli esille ja taas puhuttiin ja taas oltiin yhtä mieltä tekemisen tarpeesta. Meidän www.sdpnaantali.fi blogi- palstalla kirjoitin elokuussa:

”Tiedetään, että tekemättä ei voi jättää. Tiukka lainsäädäntö tuotannolle ja riittävä rahoitus pelastustoimille. Säädäntöä on valvottava ja maanviljelyn on sääntöjä noudatettava ja varmistetta aktiivisesti säännellyn toteuttaminen – se olkoon julkisen tuotantotuen
ehto Nro 1.
Valtion ja kuntien on toimintaa rahoitettava ja rahat on suunnattava kohteisiin sen perustella mistä toimesta on eniten Saaristomeren kannalta hyötyä. Ja sitten tule kovin pointti: Tämä on rahoitettava.”

Ja nyt ei ole varaa olla sivusta seuraajana, vaan Naantalin, jolle valtio on ollut avokätinen, on ryhdistäydyttävä ja osallistuttava Saaristomeren pelastustoimiin ja siksi ehdotamme,

että vuoden 2021 talousarvioon otettaisiin merkittävä määräraha Saaristomeren pelastustoimien rahoittamiseksi Naantalin alueella.

Naantalissa 12.10.2020
Mikko Rönnholm ja sd-ryhmä

 

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa