Mikko Rönnholm

Ryhtiä Länsi – se tarkoittaa meitä

Ukraina tarvitsee apua Wolf 20221206

Kovasti toivon, että Ukrainan tulevaisuus on oleva samanlainen kuin meidän tulevaisuutemme nyt on osoittautunut olevan, presidentti Niinistö sanoo. Yle 6.12.2022

Varmaan monet eilen itsenäisyyttä juhliessaan ajattelivat, että ukrainalliset ovat samassa asemassa kuin suomaliset olivat 83 vuotta sitten Talvisodassa.
Ukraina on Suomea suurempi: Väkiluku 43 miljoona,  pinta-ala runsaat 600.000 neliökilometriä ja Venäjän vastaista rajaa 2.300 km.
Ukraina ei ole niin yksin kuin Suomi oli, sillä Suomelle tuli lännestä pääosin henkistä ei niinkään materiaalista. Ukraina on saanut ratkaisevaa materiaalista tukea.
Aika ja asetelma on toisenlainen eikä meillä ole mitään tarvetta eikä syytä toivoa, että Ukraina tie oli samanlainen kuin Suomen, sen sijaan olisi hieno, jos Ukraina ajan mittaan kehittyisi avoimeksi demokratiaksi – Suomen kaltaiseksi.
Mutta matka on pitkä ja oikeaan suuntaan lähtemine edellyttää sodan voittamista. Ja se taas edellyttää, että länsi me mukaan lukien autamme reilusti.

Martin Wolf kolumnissaan asian avaa ja perustelee. Hänen juttunsa ohjeet ovat viisaista. Kannatta muistaa Suomessakin tänään huomen ja ensi vuonna ja senkin jälkeen

Ukraina on selvinnyt julman vihollisensa hyökkäyksestä. Se on nöyryyttänyt Venäjän armeijaa ja saanut takaisin paljon menetettyjä alueita. Nämä ovat suuria saavutuksia. Mutta sota ei ole ohi. Venäjä aloitti 10. lokakuuta uuden vaiheen tuhoten siviiliinfrastruktuuria. Sen tavoitteena on nyt murtaa Ukrainan kansan tahto. Tämänkin täytyy epäonnistua.

Viime kädessä sota on resursseista ja motivaatiosta kiinni. Ne Ukrainalla on: se on pienempi kuin Venäjä, mutta se on osoittanut paljon suurempaa motivaatiota; ja sen liittolaisilla on resurssit. Yhdysvaltojen, EU:n, Britannian ja Kanadan bruttokansantuote on noin 22 kertaa suurempi kuin Venäjän. Jopa 60 miljardin dollarin verotuki ensi vuonna maksaisi vain 0,1 prosenttia liittolaisten yhteenlasketuista tuloista. Kuka voisi väittää, että tähän ei olisi varaa? Eikö ole paljon edullisempaa antaa Putinin voittaa?

Kyllä, on tuskallista kärsiä tämän sodan aiheuttamasta energiasokista. Mutta lännen velvollisuus on selviytyä. Ukraina ja ukrainalaiset kantavat konfliktin suurimman osan. Meidän mukavassa lännessä on annettava heille heidän tarvitsemansa resurssit. Vasta kun Putin tietää, ettei hänen anneta voittaa, sota todennäköisesti lopulta päättyy. martin.wolf@ft.com

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa