Mikko Rönnholm

Ensin pahoitin mieleni – nyt olen huolissani

Omasp Logomo 20230316

Noudatin ystävällistä kutsua ja osallistuin entisen Liedon Säästöpankin ja OmaSP:n kihlajaisiin – nimitys oli juontaja Keijo Leppäsen antama.

Logomo  toimii hyvin ja puitteet olivat mukavat – Äänentoistokin toimi ja vanhempikin korva kuuli, mutta mitä se oli kuuli?

Olen niin huolissani nykyisestä maailman menosta, että kylmät väreet kulkevat kropan läpi kun tulevaisuusprofeettaa puhuu vähättelevästi demokratiasta.

Olin lapsellisen innostunut, kun näin Naantalin Tullikadulla  auki olevat pankkikonttorin ovet ja sisällä olevat tyytyväiset  asiakkaat. Että joku vielä välittää tavallisista!

Mutta sitten kuulin pankin talouseminaarin Ilkka Halavan kertovan, että jokainen voi jatkossa tehdä omat transaktionsa mistä tahansa minne tahansa ja että jokainen yksilö voisi tehdä omat sopimuksensa jopa niin, että jokainen saisi syntymässään yritystunnuksen sote-tunnuksen tapaan.

Kun sitten vielä  taas kerran kuulin jargoniaa työttömyysturvan leikkaamiseksi, niin tunsin oloni vaivaantuneeksi – tätäkö on suomalainen yhteishenki, että vähäisiltä viedään kun yritystukiin ei saa koskea!

Aluejohtaja Markus Lauri vaikutti vähän vaivaantuneelta ja yrittikin vähän tavanomaistaan  kovaa linjaa, jolle tuntui olevan yleisössäkin kannatusta.

Aamulla avasin FT:n verkkosivut ja ajattelin, että ehkä pitääkin  olla huolissaan

 

 

Toinen punainen lippu oli SVB:n mahtava kasvu, Euroopan pankkiveteraani lisäsi: ”Pankit kasvavat harvoin paljon nopeammin kuin muut. Kun näin tapahtuu, se tarkoittaa, että he ottavat enemmän riskejä.”

SVB:n häviämisestä voidaan ottaa monia oppia – myös sääntelyn näkökulmasta. Mutta yksi asia on varma: se päättää myytin viileästä pankista. ”Tylsä on hyvä, jos se tarkoittaa turvallista”, Holden sanoi.

Tuo lainaus kolumnin lopusta toi mieleeni ylpeydellä esitetyn  OmaSP:n kasvugrafiikan yhtäältä ja toisaalta tuon turvallisen tylsän!

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

2 vastausta artikkeliin

 1. Lisään tähän toisenkin FT- kommentin:

  Please use the sharing tools found via the share button at the top or side of articles. Copying articles to share with others is a breach of FT.com T&Cs and Copyright Policy. Email licensing@ft.com to buy additional rights. Subscribers may share up to 10 or 20 articles per month using the gift article service. More information can be found at https://www.ft.com/tour.
  https://www.ft.com/content/b579e2b1-0b9c-49ec-ba28-6834a20b690d

  Vaikka uuden täydellisen taloudellisen romahduksen mahdollisuudet ovat alhaiset, kykymme käsitellä sitä voi olla pienempi. Vuonna 2008 päättäjät pystyivät laskemaan korkoja, käynnistämään määrällisen keventämisen ja tulvimaan pankkeja pelastuspääomalla ja likviditeetillä. Kun valtion taseet ovat nykyään paljon venyneet ja korkoja on nostettava inflaation torjumiseksi, heidän käytettävissään olevat aseet ovat vaarallisesti heikentyneet.

  patrick.jenkins@ft.com

 2. Köyhien veromaksajien (lue: pankkitakaajien) varmin sijoituskohde on edelleen oma patja.
  Sen sisään kannattaa aina sijoittaa, kunhan muistaa pitää huolen omasta pidätyskyvystään.
  Eikä silläkään niin tarkkaa, sillä jos itse kusee omaisuutensa.
  Yleensähän pankit kusettavat köyhiä, mennen tullen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa