Mikko Rönnholm

Despoottien aikaa

Valittujen despoottien aika 20190423

Elämme karismaattisten vaaleilla valittujen despoottien aikakaudella. Tällaisen politiikan mestari on tietynlainen persoonallisuus. Oikeassa – eli väärässä – tilanteessa tällaisten johtajien synty on luonnollisesti. Se ei ole yllättävää väkivaltaisen vallankumouksen jälkeen. Sen sijaan, että tällaiset johtajat ovat kehittyneet vakiintuneissa demokratioissa, on jotain erityistä.

Näemme nyt tällaisia ”vahvoja” -on todellisia ja mahdollisia – kaikkialla. Johtavia esimerkkejä ovat Vladimir Putin Venäjällä, Recep Tayyip Erdogan Turkissa, Narendra Modi Intiassa, Nicolás Maduro Venezuelassa, Rodrigo Duterte Filippiineillä, Jair Bolsonaro Brasiliassa, Benjamin Netanyahu Israelissa, Matteo Salvini Italiassa ja Donald Trump Italiassa ja Donald Trump Yhdysvalloissa . Nämä johtajat poikkeavat toisistaan. Myös maat, joissa ne toimivat, eroavat toisistaan. Jotkut niistä ovat taloudellisesti kehittyneitä, kun taas toiset eivät. Jotkut ovat pitkäaikaisia demokratioita; toiset taas eivät ole.

 

Oheisessa grafiikassa näytetään kuinka despoottisuus kehittyy eri tavoilla.

Tämä aikamme kuva.  Martin Wolf näkee, että jopa maissa esimerkiksi Kiinassa, jossa vapaudet ovat olleet rajoitetut ja joissa kansalla ei ole valintaan kuin välillistä vaikutusta, voi vapaus olla vähemmän uhattuna kuin vaaleilla valittujen despoottien hallinnassa.

Kysymys on siis ihmisistä siis heidän henkilökohtaisista ominaisuuksista. Henkisesti tasapainoinen ja ihmisyyteen kehittynyt henkilö on demokratian tae ja päin vastainen sen uhka. Miten valitsija pystyy tämän ero tunnistamaan onkin sitten paljon hankalampi juttu.

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa