Mikko Rönnholm

Metsän puolesta -tasapuolisesti

Panoraama Sulkava 20210715

Eilen aamulla soutelin aamuvarhaisella Saimaalla. Jouduin hetkeksi pysähtymään: Polveen puri paarma ja ennen muuta piti estää korvaan tunkeutuvan  melkein   näkymätön biodiversiteetin edustajan aikeet.
Siinä oli käytännön kosketus metsästrategain ulottuvuuksiin.Samalla näppäilin oheisen kuvan.

Panoraamassa näen joka puolella  Suomen vihreää kultaa. Tasaisen vaihteleva, mutta harmoninen on näky. Tiedän, että rannoilla on kymmeniä mökkejä ja että suojelukohde mahtuu kuvaan kuin myös eri ikäiset hakkuuaukot. Etelä Savon alueilta  ovat peräisin laatumäntyjen siemenet ja täällä puuta korjataan aktiivisesti jotain 100.000 m3  joka viikko. Koneet toivat tehokkaasti ; läheisellä kankaalla näin kun korjuu- ja keräilykoneet  päivässä kasasivat harvennushakkuissa 1.000 m3 . Tukkirekalla on pituutta parhaimmillaan 24 metriä ja kuorma painaa 70 tonnia.  Tuukkien nippu-uitosta muodostuu kilometrin pitkä lautta.

Tukkilaisromantiikka ja kovan työn rasittamat raihnaiset tekijät alkavat olla historiaa. Tehokasta ja taloudellista on metsän hyödyntäminen. Metsien hoito on ollut valtion suojeluksessa ja kehitystä on saatu aikaan taloudellisilla yllykkeillä ja tiedon jaolle. Metsänhoitoyhdistykset ja MTK ovat aktiivisia toimijoita.

Metsään suhtaudumme tunteella –  metsästä monet saavat toimeentulonsa  mutta myös  monet muut elävät metsästä. Tämä näkyy ja kuuluu metsäkeskustelussamme.

EU:n metsästrategia tullaan julkistamaan, tänään. Siihen sisältyy kaikki metsään liittyvät vahvuudet  ja mahdollisuudet, sekä uhat  ja heikkoudet. Siihen sekoitetaan myös politiikan identiteetin ulottuvuudet: Kansallishenkinen omistaminen / luonnon suojelun ensisijaisuus. Nämä äärinäkemykset saavat paljon huomiota ja siksi ehkä oma arvioni on intohimoton kompromissi toisaalta – toisaalta näkemys:

Metsää pystytään ja pitää hyödyntää ja se voidaan tehdä Suomessa ekologisesti ja sosiaalisesti kestävästi.
Ja jos kaikki eivät huomaa, niin uskon vahvasti, että sosialidemokratia on tässä ratkaisu.

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa