Ylösnusemus on kaikkien parempi elämä

Kana ja kukko Yhdessä 20200411

Pääsiäissaarna ala FT toimitus

Tällä viikolla juutalaisten pääsiäinen ja kristillinen pääsiäinen ovat lähellä toisiaan. Ne ovat näiden läheisesti toiseensa liittyvien uskonnollisten perinteiden keskeisiä juhlia. Molemmat juhlivat vapautusta – pääsiäistä sorrosta ja pääsiäistä kuolemasta.

Aikana, jolloin pienen viruksen aiheuttama kuolemanvaara uhkaa koko ihmiskuntaa, kaikki etsivät vapautusta viruksen sorrosta ja kuoleman pelosta. Olipa uskovia vai ei, mikään ei voisi muistuttaa meitä voimakkaammin ihmiskunnan iankaikkisesta merkityksensä etsimisestä, elämän ja kuoleman kysymyksestä, kuin tämä pandemian todellisuus.

Nämä uskonnolliset perinteet sisältävät paljon muutakin kuin ihmeellisen pelastuksen juhlia. Ne ilmentävät moraalisten sääntöjen noudattamista. Rabbi Hillelin , ensimmäisen vuosisadan juutalainen viisaus ennen Jeesuksen syntymää, oli:

”Älä tee toisillesi sitä, minkä koet itselle vihamieliseksi. Se on koko Toora (vahatestamentti).
” Jeesus itse opetti seuraajiaan rakastamaan vihollisia. Se on vielä vaikeampi käsky noudattaa.

Vaikka tauti onkin yhteinen huolenaihe, se herättää syviä kysymyksiä siitä, miten taakkaa kannetaan ja uhrauksia jaetaan. Kaikissa moraalisissa traditioissa, joissa velvoitteitamme toisiamme kohtaan pidetään luonteeltaan universaaleina, kaikkia koskevina, edellytetään, että meidän olisi toimittava ikään kuin uskoisimme todella, että ”olemme kaikki tässä yhdessä”.

Niiden, joilla on keinot ja mahdollisuudet, niiden on autettava kaikkia muita selviämään viruksesta ja sen aiheuttamista kustannuksista paitsi tänään, myös tulevaisuudessa.

Tämä ei ole vain oikein tehtävä. Se on ainoa tapa varmistaa, että ihmiskunta poistuu tästä onnettomuudesta vähemmän jakautuneena kuin se oli siihen mennessä.
Jos epäonnistumme, kuten on todennäköistä, tauti voi osoittautua paljon pahemmaksi tappamalla miljoonia ihmisiä ja tuhoten taloutemme.
Se jättää maailman pysyvästi jakautuneemmaksi ja katkeroituneemmaksi. Emme pysty tekemään tarvittavia yhteisiä ponnisteluja hauraan yhteisen kotimme hallitsemiseksi tulevina vuosina.

Se, miten toimimme nyt, muuttaa ihmiskunnan tulevaisuutta. Kuolema on ympärillämme. Etsikäämme ylösnousemusta kaikkien ihmisten paremmasta elämästä.

12.4.2020

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa