Vastakkainasettelun aika on: EK kattaa sopimusneuvottelupöytää

EK tutkimus yrittäjämyönteisyys 2090911JPG

EK on selvittänyt jäsenyristystensä kantoja ja asenteita Rinteen hallitus kohtaan. EK:n tiedotteen karun sanoma:

Kyselystä selviää, etteivät pk-sektorin työnantajat luota hallituksen kykyyn edistää yrittäjyyttä tai työllisyyttä. Jopa 89 prosenttia arvioi luottamuksensa heikoksi tai erittäin heikoksi, kun vain kahdella prosentilla luottamus oli vahva tai erittäin vahva. Muutos edelliseen hallitukseen on suuri. Sipilän hallitukseen ei luottanut syksyn 2017 kyselyssä 42 prosenttia vastaajista, mutta joka neljännellä luottamus oli vahva.

— Työllisyysasteen nostaminen 75 prosenttiin tällä vaalikaudella jää toteuttamatta, jos yrittämistä helpottavia rakenneuudistuksia ei tehdä. Hallituksen pitää lisätä paikallista sopimista, helpottaa työelämän sääntelyä, tehdä asumistukiuudistus, toteuttaa eläkeputken ikärajan nostaminen ja edistää ulkomaalaisten työllistymistä Suomeen. Ilman uudistuksia edessä on hallitusohjelman mukaiset menojen jäädytykset, Häkämies painottaa.

Kyselystä ilmenee, että yrittäjät ja yritysjohtajat kokevat maan hallituksen olevan erityisesti palkansaajien asialla. Yrittäjistä 93 prosenttia arvioi, että hallitus on hyvin palkansaajamyönteinen. Vain 7 prosenttia arvioi, että hallitus on tasapuolisesti niin palkansaajien kuin yrittäjienkin asialla.

EK myös vetoaa hallitukseen, että valtionyhtiöiden myyntituloja ei käytettäisi budjetissa ns. juokseviin menoihin vaan tulevaisuutta edistäviin tutkimus- ja tuotekehitykseen sekä liikenneinvestointeihin.

Ja oheisessa kyselynkuviossa näkee, että asetelma on vahaakin vanhempi. Hallitus on joko palkansaajan tai yrittäjän puolella. Ajattelu viittaa vanhaan työn ja pääoman väliseen ristiriitaan. Aikaisemmin tätä kantaa edustivat äkkiväärät kommunistit, kun sen sijaan vastakkainasettelun sijaan sosialidemokraattien keskuudessa oli ja on edelleen ymmärrystä yrittämistä ja yrityksiä kohtaan. Työntekijän yrityksen suhde on ollut kumppanuutta tai sopimista, mutta yksiniittistä vastakkainasettelua on yritetty välttää.

Näillä asenteilla ajaudutaan tai vaikutta silta halutaan ajaa Suomi vaikeuksiin. Se on suuri vahinko, vaikka ei olekaan yllätys; tämä asennehan näyttää olevan hyvin linjassa varakkaimman promillen mielipiteiden kanssa. Omahyväinen kaikkivoipaisuus on ”parempien ihmisten” helmasynti

Tämä kertoo myös siitä, että yritysten ja yrittäjien asioiden hoidossa Sipilän hallitus meni liian pitkälle: Kaikki mitä pyydettiin, sitä saatiin ja vähän sen päälle vielä. Nyt ovat kukkarot täynnä ja omaisuusarvot korkealla joten eiköhän alla olla aika taas tuijottaa omaan napaan, kunnes seuraava siperia tulee ja opettaa.

”Mitta se on miunkin säkis”, sanoi Tuntemattomassa Rokan Antti.

En ihmettelisi, vaikka sellainen asenne olisi työnantajilla vastassa. Eli sitä saa mitä tilaa.

11.9.2019

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Blogi

Seuraa somessa