USA:n sosialismi on pohjoismaista sosialidemokratiaa

custom-ClintonObamakausipC3A4C3A4ttyydemokraatitivasemmalleLuce20190113

Edward Luce kirjoittaa näköpiirissä olevasta USA:n Demokraattien suunnan muutoksesta. Keskitien ja yhteisymmärryksen politiikka ei ole tuottanut toivottua tulosta ja sen viimeisetkin saavutukset hävitetään Donald Trumpin toimesta. On luonnollista, että vastaisku – heilurin liike tai miksi sitä nimitetäänkin- tulee olemaan suunnaltaan radikaalimpi. USA:ssa puhutaan sosialismista ja vastakkainasettelusta siitä syystä, että siellä rikastuminen on keskittynyt ja kasvun hedelmät on mennyt yhdelle (1) prosentille, kun 90 prosentin talous on pysynyt paikoillaan.
Puolue on etsimässä ehdokasta joka voittaisi Trumpin. Henkilö on tärkeä, mutta

Merkittävä asia on kuitenkin se, että Demokraattisen puolueen painopiste on siirtynyt riippumatta ehdokkaasta; onko kyse entinen varapresidentti Joe Bidenistä, taloudellinen populisti Elizabeth Warrenista , aurinkoinen optimisti Beto O’Rourke , tai Bernie Sandersista .Kaikkien ajatukset heijastavat muutosta. ”Medicare for all”, (terveyttä kaikille) ”Green New Deal” (Vihreä diili) ja julkisten menojen rahoittamien tulee olemaan osa pakettia, joka tietää myös korkeampia veroja.(Luce)
Huomiota on herättänyt, 29-vuotias demokraattinen sosialistinen ja kongressin nuorin jäsen, Alexandria Ocasio-Cortez, jonka ehdotus 70 prosentin verotasosta sai tukea Lawrence Summersilta, Clintonin entinen valtionvarainministeriltä sanomalla: ”Kongressin jäsen on oikeassa”, (Luce)

Suomesta katsottuna radikaalit vasemmistolaiset ovat opeiltaan lähellä pohjoismaista sosialidemokratiaa, jonka kannattajia rohjetaan kutsua sosialisteiksi. Kommunismin pelossa termi on ollut haukkumasana, jonka leimaa on vältetty USA:ssa kuin myös Pohjois-Euroopassa.
Nykyaikainen sosialismi olisi markkinataloutta, jossa on turvaverkot ja jossa julkisella sektorilla on hyvinvoinnin takaajana merkittävämpi rooli.

Edward Luce lopettaa kolumninsa:

Amerikan vasemmisto muuttunut uusien ideoiden tehtaaksi. Jotkut niistä, kuten yleisen perustulon voi kyseenalaistaa. Toiset, kuten monopolien hajottaminen, ovat lupaavampia.
Joka tapauksessa Amerikan henkinen energia on nyt ensimmäistä kertaa vuosikymmeninä vasemmalla. Jotkut vertaavat tätä Franklin Rooseveltin käynnistämään 1930-luvun New Dealin ”rohkeaan jatkuvaan kokeiluun”. Epäilijät vertaavat sitä George McGovernin väärään auringon nousun toivoon, joka kaatui vuonna 1972 Richard Nixoniin maanvyörymäiseen voittoon. Osoittautuupa kumpi tahansa arvio oikeaksi , Clinton-Obaman aikakausi on päättymässä. Uusi on vasta alkamassa.
Sosialidemokraattien mielestä aatteiden ja asioiden tulisi ratkaista. Vastustajat siis trumpilaiset oikeistopopulistit pyrkivät välttämään syvällisempää keskustelua ohjaamalla mielenkiintoa yksityskohtiin. Tässä heillä on apuna rahalla saatava ja muista maista tuleva vaikuttamisapu, joka suunnataan asioita vähemmän seuraaviin äänestäjiin.

Demokratia edellyttää rehellistä ja avointa kilvoittelua. Toivotaan demokraateille viisautta menestyä niin jenkkien ja koko maailman puolesta.

13.1.2019


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa