Tuloslaskenta, gallupit hämmästyttää, kummastuttaa pientä suomalaista

Gallup epäonnistuminen Yle 20201105

Lopullinen edeltävä vaalitulos on kallistumassa ehkä Joe Bidenin suuntaan; Senaatti jää republikaaneille ja edustajahuone Demokraateille 

Yllä oleva kuvakaappaus on FT:n sivuilta eli tältä nyt näyttää ja aika näyttää minkälainen on lopullinen tulos ja mitä kaikkea vielä tapahtuu ennen sitä: Ihmeiden maa Amerikka!

Yle sivuilla selostetaan galluppien epäonnistumista: Pelkistäen kaikki ei olekaan suurta Amerikassa, nimittäin  otokset ovat alla 1 000 suuruisia, kun meilläkin tavallisesti haastatellaan 2 000 jopa yli 3 000 satunnaisesti valittua äänioikeutettua, jotka on valittu edustavuuden varmistamiseksi. USA:n isoissa osavaltioissa pitäisi otoksien olla kymmenkertaisia. Mutta lukekaa  Ylen uutista aiheesta.

Eilisen aikaisin kirjoitettua blogijuttua kommentoi Aku Aittokallio ansiokkaasti seuraavasti:

Yhdysvaltalainen media julkaisi vakiintuneina bisnesyhteistyökumppaneinaan toimivien mielipidemittausfirmojen epäluotettavia otantoja, vaikka tälläkin kertaa, kuten jo neljä vuotta sitten, olisi ollut tarjolla pienempien ja kaupallisesti tuntemattomampien mittaajien sosioekonomisesti ja -mentaalisesti analyyttisempiä mittauksia, jotka ennustivat pitkin syksyä loppuun asti äärimmäisen tasaista vaalia. Yhdysvalloissa ilmeisesti ei vain media, vaan tutkimuslaitokset ja -firmat ovat myös poliittisia osallistujia, toisin kuin vapaassa lännessä, mikä käsite taitaa tarkoittaa lopulta vain muutamaa eurooppalaista maata pohjoismaiden lisäksi. Yhdysvaltojen radikaalilla kahtiajakautumisella on päivänselvä valtakulttuurinen tausta, joka asettaa ennen kaikkea median ja valtaapitävän yhteiskuntaeliitin tämän jälkeen todella kriittiseen valoon, voittaapa vaalit kumpi ehdokas hyvänsä. Yhdysvaltojen valtamedia toitotti maanantaina yhteistyökumppaneinaan toimivien mielipidemittaajien ”tietoa”: Biden voittaa 97-prosenttisellatodennäköisyydellä. Jokainen tietää, että se on tällaisissa tutkimuskohteissa ilmaisu satasen varmuudesta ylivoimaisesta voitosta. Hyvää koulutusta johtavalle Suomi-mediallekin, Ylelle ja Hesarille, joka on elänyt tässä, hieman karrikoiden, virallisessa valemediassa täysin palkein mukana 

Polarisoitunut kaksipuoluejärjestelmä, jossa käytetään tolkuttomasti rahaa ja estottomasti kaikkia keinoja ei ole varmaankaan ideaalinen demokratian kannalta. Tämä kannattaa pitää mielessä, kun Suomen monen puolueen järjestelmää yritetään kääntää blokki-rakenteen suuntaan. 

 

 

 

5.11.2020

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa