SDP noudattaa jäsendemokratiaa

Antton ja punainen haalitusohjelman lanka 20190603

Näin SDP muodostaa Nato-kantansa

Kevään 2022 tapahtumat ovat muuttaneet turvallisuusympäristöämme ja vaativat myös päättäjiltä isoja päätöksiä. Tulevana lauantaina 14.5.2022 SDP järjestää ylimääräisen puoluevaltuuston kokouksen, jolloin puolueen Nato-kannasta päätetään. Miten puolueen kanta on kevään aikana muodostettu?

Näin Nato-kannan muodostaminen puolueessa etenee:

1. Prosessi kannan muodostamisesta alkaa puoluehallituksen esityksestä.

2. Esityksen pohjalta eduskuntaryhmä antaa asiasta oman lausuntonsa.

3.  Lopullinen kanta Nato-päätökseen annetaan puoluevaltuustossa. Ylimääräinen puoluevaltuuston kokous järjestetään 14.5.2022 Helsingissä.

Kannan muodostamisen osalta on haluttu antaa tilaa myös puolueen sisäiselle keskustelulle, jossa on hyödynnetty niin turvallisuusympäristön muutosta käsittelevää ajankohtaisselontekoa kuin parlamentaarista keskustelua. SDP:n puoluesihteerille Antton Rönnholmille Ukrainan tilanteen vakavuuden seuraaminen on ollut päätöksentekoa vaikeampaa.

– Kevään tapahtumat ovat vyöryneet niin omaan kuin kaikkien tajuntaan dramaattisina ja muuttaneet turvallisuuden tunnettamme. SDP:n jäseniä on rohkaistu niin osastoissa kuin piireissä ja uskon, että pohdintaa on aktiivisesti käyty. Henkilökohtaisesti tilanteen vakavuuden seuraaminen Ukrainassa on vaikeampaa kuin päätöksenteko aiheesta.

SDP:lle on tärkeintä tehdä ne päätökset, joilla parhaiten varmistetaan Suomen ja suomalaisten turvallisuus. Rönnholm korostaa kykyä toimia tarvittavassa aikataulussa, mutta taata perinpohjainen analyysi päätöksen tueksi.

– Politiikassa tilanteet muuttuvat nopeasti ja on yhtäaikaisesti kyettävä perinpohjaiseen analyysiin, mutta tarvittavassa aikataulussa. SDP:llä on pääministeripuolueena oma vastuunsa tässä kokonaisprosessissa ja hyvät suhteemme Ruotsiin ja muihin maihin ovat taas tulleet käyttöön. Kyse on historiallisesta päätöksestä, joka vaatii tarvittavat selvitykset ja pohdinnat eri vaihtoehdoista: Liittymisen lisäksi on pitänyt ymmärtää, mitä Natossa oleminen tarkoittaa. Uskon historiankirjoituksen näyttävän, että se, mikä mediakohinassa halutaan näyttää hitautena, on itseasiassa tilanteen hallintaa.

Puolueen puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin antoi yhteislausunnon tasavallan presidentin kanssa siitä, että Suomen on ensi tilassa haettava Naton jäseneksi.

Lauantaina puoluevaltuusto kokoontuu siis historiallisten päätösten äärelle, kun puoluevaltuusto linjaa SDP:n kannan Nato-jäsenyyteen. Kokouksen avaa klo 12.00 puoluevaltuuston puheenjohtaja, ministeri Sirpa Paatero. Turvallisuuspoliittisen tilannekatsauksen kokouksen alussa pitää SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin.

Seuraa kokouksen avausta livelähetyksenä 14.05.2022 klo 12.00

Puoluesihteerin kuva on hallitusohjelman laatimisen ajoilta, mutta punainen lanka vertaus sopii tähän eli se, ettei hötkyillä, vaan toimitaan järjestyneesti kunnioittaen demokraattisia käytäntöjä.

13.5.2022

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Blogi

Seuraa somessa