Verot valtion maksettavaksi

VeroasteilmanjulkisentyC3B6nantajanmaksujaSavela20170224

Vitsi siitä, että laitetaan verot valtion maksettavaksi, ei olekaan enää ihan pelkästään vitsi, kirjoittaa Olli Savela Tilastokeskuksen blogissa ja näin Kauppalehti referoi.

”Näin populismin kulta-aikoina mieleen nousee ikivanha vitsi siitä, että verot pitäisi siirtää valtion maksettavaksi. Yllättävää asiassa on se, että se ei olekaan pelkkä vitsi”, kirjoittaa yliaktuaari Olli Savela Tilastokeskuksen Tieto&trendit -blogissa.

Valtio todellakin maksaa huomattavan määrän veroja ja veronluonteisia maksuja. Samoin tekevät kunnat. Myös nämä verot lasketaan mukaan veroasteeseen.

”Huomattavin julkisyhteisöjen itselleen maksama veron­luonteinen maksu on työnantajan työelä­kemaksu. Valtio ja kunnat maksavat eläkemaksut Kuntien eläke­vakuutukselle ja Valtion Eläkerahastolle, jotka luetaan julkis­yhteisöihin kuten muutkin työeläkelaitokset. Myös työnantajan työttömyysvakuutusmaksu ja sairaus­vakuutus­maksu maksetaan julkis­yhteisöille”, Savela kirjoittaa.

Kaikkiaan julkis­yhteisöt maksoivat työnantaja­maksuja itselleen vuonna 2015 yhteensä 6 187 miljoonaa euroa.

Toinen huomattava julkis­yhteisöjen maksama vero on arvonlisä­vero. Valtion virastot maksoivat arvonlisä­veroa 1 145 miljoonaa euroa. Lisäksi yliopistot maksoivat arvonlisä­veroa 128 miljoonaa euroa ja muut valtion­hallintoon luetut yksiköt jonkin verran.

Kunnat ja kunta­yhtymät maksoivat arvonlisä­veroa vuonna 2015 verottajan mukaan 2 294 miljoonaa euroa ja kuntatalous­tilaston mukaan 2 462 miljoonaa euroa. Muitakin veroja julkis­yhteisöt maksoivat 107 miljoonaa euroa. Esimerkiksi valtio maksoi kunnille kiinteistö­veroa. Veroilla maksettiin veroja.

”Voi hyvin arvioida, että julkis­yhteisöt maksoivat veroja ja veronluonteisia maksuja vuonna 2015 yhteensä ainakin noin 10 miljardia euroa. Se on enemmän kuin kymmenesosa kaikista veroista ja melkein 5 prosenttia suhteessa bruttokansan­tuotteeseen”, Savela kirjoittaa

24.2.2017

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Blogi

Seuraa somessa