Perustettiin pilkottavaksi – ja hallinto haukuttavaksi

SuomensC3A4C3A4stC3B6pankinpilkkomisesta25vuottasitten

Neljännes vuosisataa sitten vuonna 1993 syyskuuta 22 päivänä pilkottiin edellisenä syksynä perustettu Suomen Säästöpankki. Se eli sii vain syksystä syksyyn.
Konttorit jaettiin pääsosin lopetettavaksi SYP:lle, KOP:lle, OP:lle ja Postipankille. Henkilökunta suureksi osaksi sai lähteä kilometritehtaalle, vaikeuksissa olevat asiakkaat hylättiin; ne joutuivat Arsenalin mankeliin, mkä ehkä oli parempi vaihtoehto, kuin olla kakkosluokan asiakas uudessa pankissa. Monet itkut ja kovemmat kohtalot koettiin.

Säästäjien rahat ja hyvät luotot jäivät parantamaan pilkkojen kannattavuutta. SSP:stä maksettu korvaus 5,7 miljardia markkaa maksettiin näillä tuloilla muutamassa vuodessa; piilopankkitukea jaettiin miljardeja.

Tätä onnetonta prosessia jouduin seuraaman läheltä – niin läheltä, että siitä selviytyminen teki tiukkaa. Yritinkin seitsemän oikeustaisteluvuoden jälkeen poistaa paianajaisunen muistojeni joukosta. Nyt kuitenkin vuosien jälkeen  surun merkkipäivänä palasin aiheeseen ja  selailin aiheesta kirjoitettuja teoksia. Tarkemmin luin TYP:n historiikkia ja kirjoitin aiheesta kirjoituksia palstalle.

Ps. Ja mitä opin? Sen ettei opi, vaikka läheltä näkee. 1970-luvun työnantajani Naviren kohtalona oli ajautuminen sopimusriitoihin SYP(Wärtsilä) ja KOP (Rauma Repola) leirin kanssa. Tuota seuratessa tulin vakuuttuneeksi, että Suomessa ei ole pienemmillä voimaa taistella näitä mahteja vastaan. Mutta niin vain sain uudelleen kokea saman opetuksen lisättynä syntipukin leimalla, joka lyötiin liioitetuilla valtion oikeustoimilla.

MR

23.10.2018

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa